Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Suriye etkisini kaybediyor…

Geçen hafta sonundaki yazımda Suriye’ye yönelik olarak hafta sonunda müdahale beklemediğimi belirtmiştim

Bigpara Haber

Geçen hafta sonundaki yazımda Suriye’ye yönelik olarak hafta sonunda müdahale beklemediğimi belirtmiştim ve yazının ardından yaşanan gelişmeler gösteriyor ki, bu hafta da herhangi bir askeri müdahale olmayacak (belki sonraki haftalarda da).


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bölgede tansiyonun artmasının petrol fiyatlarını yukarı çekmesi süreci durmuş görünürken, bu rahatsızlığın getirdiği endişelerin borsalara etkisi de, dün olduğu üzere önümüzdeki günlerde azalarak devam edecek diye düşünüyorum. Konuya ilişkin olarak yarın Fransa Parlamentosu’nda bir oylama yapılacak olmasının yanı sıra haftaya da benzer oylama ABD’de olacak ve Perşembe günü başlayacak olan G20 zirvesinde liderler konu hakkında görüşmeler yapacak. Aldığımız izlenim Fransa Parlamentosu’ndan operasyona yeşil ışık yakılmasının yüksek olmasına karşılık siyasetin devrede olması ve seçimlerin yaklaşmaya başlaması nedeniyle benzer durumun ABD’de pek geçerli olamayacağı yönünde.

Yapılan açıklamalara bakıldığında, hedefin Suriye’de Esad’ın devrilmesi değil, kimyasal hedefler ve rejimin gücünün azaltılmasının yanı sıra ÖSO’ya güç ve zaman kazandırmak olduğu görülecektir. Ayrıca, olası müdahalenin kara harekatından ziyade kısa süreli hava operasyonu şeklinde planlanması da amacın ne olduğunu biraz daha açıklıyor. Uzun lafın kısası, önümüzdeki günlerde piyasalarda Suriye kaynaklı tedirginliğin azalmaya devam etmesini, buna karşılık ekonominin ön plana çıkmasını bekliyorum.

Eylül ayında riskler de var fırsatlar da…

Bu kapsamda, Eylül ayında FED’in varlık alımlarını azaltıp azaltmayacağının yanı sıra ABD’nin borç tavanı sorunu, Japonya’da satış vergisinin arttırılıp arttırılmayacağı, faizlerin yükselişini sürdürüp sürdürmeyeceği gibi konular yurtdışı piyasalar açısından daha belirleyici ve ön planda olacaktır. Yurtiçinde ise, tüm bu saydığımız haber akışının Türkiye ve gelişmekte olan ülke piyasalarına yansımalarının yanı sıra bir süredir kritik ay olarak ifade edilen bu ayda çözüm sürecine yönelik ne olacağı takip edilecektir. Bu kapsamda, Eylül ayının riskli ve riskli olduğu kadar da fırsatlar yaratacak bir ay olduğunu düşünüyorum. Bu çerçevede, şayet gösterge endeks dünden gelen yükselişin gücünü koruyarak 70.000 seviyesini aşabilirse kısa vadeli hedefler 72.500 ve 75.500 olacaktır. Aksi takdirde ise, 65.000 tekrar denenebilecektir. Gösterge endeksin 2009 yılından gelen trendin altına sarkma göstermesine karşılık bu seviyeden tepki vermesi pozitif karşılanmalı, alt banda hala yakın olunmasının sert düşüşlerde buranın hızla kırılabileceğini göstermesi sebebiyle piyasalardaki haber akışı yakından takip edilmeye devam edilmelidir.

Bugünkü enflasyon verisine bağlı olarak 67.800 destek olarak izlenmeli…

Bugün saat 10:00 TÜİK enflasyon verilerini açıklayacak. Ağustos ayında enflasyonun TÜFE’de -0,07% düşeceği beklentisi yıllık bazda TÜFE’nin %8,9’dan %8,2’ye gerilemeyeceğine işaret ediyor. Şayet enflasyon beklentilere paralel gelirse BİST-100 endeksi mevcut gücünü 70.000’e kadar koruyabilir. Aksi takdirde gelebilecek ilk satış dalgasında 67.800 civarından destek bulmaya çalışacaktır. Bu kapsamda, bugün gün içerisinde 67.800 seviyesi ara destek olarak takip edilebilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TRKCM, TTKOM (6,38’i aşarsa)

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

ANACM (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı POZİTİF): Gürcistan`da faaliyet gösteren ve %99,86 oranında iştirak ettiği JSC Mina cam ambalaj fabrikasında kapasitenin 30.000 ton/yıl artırılmasına yönelik ikinci fırın yatırımı yapılmasına karar verildi.

IPEKE (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): 11.05.2013 tarihi itibari ile sondajına başlanan Batman ili Kozluk ilçesinde yer alan İpek-1/K kuyusunda yürütülen petrol arama çalışmaları sırasında 2820 metre civarında Türkiye`de nadir görülen yüksek basınçlı artezyen şeklinde petrol bulundu.

ZOREN (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): %100 oranında hissesine sahip olduğu Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş.’nin Denizli`de yapımı devam eden 80 MW kurulu güce sahip Kızıldere II projesi kapsamındaki jeotermal santralinin 60 MW`lık ilk fazı devreye girdi ve elektrik satışına başlandı.

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak (Beklenti: -0,07%)
12:00 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı ÜFE açıklanacak
15:58 – (ABD) Ağustos ayı imalat sektörü PMI açıklanacak (Beklenti: 53,9)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı inşaat harcamaları açıklanacak (Beklenti: 0,3%)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı ISM imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 53,8)

Yazarın Diğer Yazıları