Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Şu aşamada ne yapmalı?

İMKB`de gelinen aşamada ne yapmalı?

Bigpara Haber

İMKB dün de yurtdışından ayrıştı… Yunanistan’ın borç takası konusunda henüz anlaşmaya varamamış olması, Portekiz’in mali görünümünün endişeleri artırması ve ülke tahvil faizlerinin rekor seviyelere ulaşması, Avrupa Birliği liderler zirvesinden olumlu bir sonuç veya anlaşma çıkmayacağı dedikoduları dün yurtdışı borsalarda satış baskısı oluşturan ana unsurlar olurken, İMKB’de ise tam tersi bir durum sözkonusu idi.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni


FED’in geçen haftaki açıklamalarının ardından gelişmekte olan ülkelere para akışının devamının bir sonucu olarak İMKB’de süregelen yükseliş dün de %0,7 ile devam etti ve gösterge endeks 58.000 sınırına dayandı.

Peki gelinen aşamada ne yapılmalı?

FED’in PP3 operasyonunun pozitif etkilerinin bir süre daha devam ettirilmek isteneceğini düşünüyor olsam da bana göre bu durum mevcut riskleri düşürmek için bir fırsat. Muhtemelen İMKB-100 endeksi 60.000 seviyelerine doğru sürüklenmek istenecek ve borsadaki yükseliş devam edecek beklentisi yaratılarak yatırımcıların iştahını kabartarak yeni pozisyon açmaları sağlanacak ama bana göre başa bela olan Avrupa sorunları çözüm bulmaya başlamadıkça yeni pozisyon açma hareketine girişilmemelidir.

Global konjonktüre ilişkin endişelerin fiyatlandırılmış olması, gelebilecek yeni olumsuz haber akışına verilecek duyarlılığı düşürmesi sebebiyle bu durum satış baskısını azaltıyor, hatta yükseliş yönlü bile kullanılabiliyor ama İMKB-100 endeksinin 50 ve 100 günlük ortalamalarından uzaklaşmış olması tekrar bu noktalara kadar kar realizesi yaşanabileceği düşüncesini de aklımızın bir kenarında tutmamız gerektiğini gösteriyor. Bu nedenle, genel tavsiyem halen hisse azaltılması yönünde olup, portföydeki hisse oranı %20’ye gerileyinceye kadar 60.000’e doğru kar satışlarına devam edilmesini öneriyorum.

Avrupa vadeli borsalarının bugüne %0,5 civarında artıda başlayacak olması sebebiyle İMKB-100 endeksinin güne 58.050 civarından başlamasını bekliyor, gün içi destek olarak 57.500 seviyesinin izlenmesini öneriyorum.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler

ISGYO, BIZIM, OTKAR, AKSEN, AKENR

Günlük piyasa takvimi

10:00 – (Türkiye) TÜİK Aralık ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
16:00 – (ABD) Kasım ayı S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: -0,4%)
16:45 – (ABD) Ocak ayı Chicago PMI  açıklanacak (Beklenti: 63,0)
17:00 – (ABD) Ocak ayı CB tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 68,0)
17:00 – (Türkiye) Hazine Şubat ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak
18:00 – (Türkiye) Boğaziçi Elektrik Dağıtım`da ek geçici teminat için son gün (Park Holding)
xx:xx – (ABD) Pfizer ve Exxon Mobil’in bilançoları açıklanacak

Yazarın Diğer Yazıları