Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Stres testleri, stres yarattı...

Bigpara Haber

Cuma akşamı yayınlanan stres testlerinin geçen yılki gibi yatırımcıları tatmin etmediğini, buna karşılık kötünün iyisi şeklinde adlandırılabileceğini, stres testlerinin güvenilirliğinin borsalarda kan kaybına neden olabileceğini dünkü yazımızda belirtmiştik ve piyasa katılımcıları bu söylediklerimiz paralelinde fiyatlandırma yaparak testlere ilişkin bakış açılarını ortaya koydu.

Bu kapsamda, Avrupa borsalarındaki kayıplar yer yer %2’yi aşarken, gerek bu neden gerekse ABD’de borç tavanının artırılma görüşmelerinde bir sonuca ulaşılamaması ABD borsalarının da %1’e varan değer kayıpları yaşamasına sebep oldu.

Bugünün gündemi ZEW endeksi, konut başlangıçları ve bilançolar olacak...

Dün yaşanan düşüşte IMKB-100 endeksinin 62.000 seviyesinin üzerinde kalabilmesi ehven-i şer olarak görülebileceği gibi dikkat çeken bir ayrıntı, yabancı payının tekrar hızla düşerek 2009 yılından bu yana ki en düşük seviyesine inmesi oldu. Şu an global piyasalardaki risk boyutunun yükseliş eğiliminde olması önümüzdeki haftalarda da devam ederse (ki dalgalı olarak edecek gibi görünüyor), bu durum yabancı payının düşüşüne ve IMKB’nin yükselişten ziyade 60.000 seviyesinin üzerinde kalmaya çabalamasına neden olacaktır.

Bu nedenle bugünlerde yapılacak en iyi şey, fazla pozisyon almamaktır. Bugün piyasanın yönünü belirleyecek gelişmeler ise, Almanya’daki ZEW endeksi, ABD’deki konut başlangıçları verisi ile aşağıda da yer verdiğimiz ABD bilançoları olacaktır. Dün akşam açıklanan IBM bilançosunun beklentilerden iyi gelmesi, bugünkü bilançolara yönelik umutları artıracağından, düne nazaran nispeten daha olumlu bir gün bekliyoruz. Gün içinde 61.800 ve 61.500 destekleri izlenmelidir.

Bugünün piyasa takvimi:

12:00 – (Euro Bölgesi) Euro Bölgesi Mayıs ayı inşaat üretimi açıklanacak
12:00 – (Almanya) Almanya`da ZEW endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) ABD`de Haziran ayı konut başlangıçları verisi açıklanacak (Beklenti: 575.000, Önceki: 560.000)
*(ABD) Kansas FED Başkanı Thomas Hoenig konuşma yapacak
*(Türkiye) Hazine 22 ay vadeli iskontolu ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri yapacak

ABD’de bugün açıklanacak bilançolar:

Apple (5.73$), Bank of America (-0.90$), Coca Cola (1.16$), Goldman Sachs (2.38$), J&J (1.23$), Wells Fargo (0.69$), Yahoo (0.18$)

Dünkü düşüşte sağlam kalabilen hisseler: PETKM, KCHOL, AKSA

Yazarın Diğer Yazıları