Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Stres testinden pozitif bir şey çıkmasını beklemiyorum

Yurtiçindeki satış baskısını İspanya ve Çin dengeledi…

Bigpara Haber

Yurtiçindeki satış baskısını İspanya ve Çin dengeledi…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


ABD verilerinin ardından satışlarla karşılaşan Avrupa borsaları Çin’in ekonomiyi teşvik edeceği haberi ile tutunmaya çalışırken, ABD borsaları da hem bu haber akışı hem de Avrupa piyasaları kapandıktan sonra Olli Rehn’in İspanya’nın açıkladığı bütçe kesintileri ve 2013 bütçesine ilişkin “tatminkar” söyleminden güç alarak %1’e ulaşan seviyelerde yükselişler sergiledi. Yurtiçinde ise, son bir hafta on gündür kamu bankaları ve Türk Telekom’un özelleştirmesi haberinin yarattığı satış baskısı, dün de Türk Hava Yolları’nın özelleştirilmesi ve Başbakan Erdoğan’ın önceki gece yaptığı “doğalgaza %10-15 zam yapılacak” açıklamasının enflasyon hedeflerinde yaratacağı sapma üzerinden İMKB’de baskı kurarak, gösterge endeksin 67.000 seviyesinin üzerinde kalamamasına neden oldu.

Stres testinden pozitif bir şey çıkmasını beklemiyorum…

Global piyasalar bugün İspanyol bankalarından gelecek stres testi sonuçlarına odaklanacak. Gerçi günün ikinci yarısında ABD’de açıklanacak ve aşağıda yer alan makro ekonomik veriler de etkili olacaktır ama muhtemelen bu veriler İspanya’ya odaklanmadan kaynaklı olarak İspanyol bankalarına uygulanan stres testinin gölgesinde kalacaktır.

Şayet stres testi sonuçları piyasaları tatmin etmez şekilde gelirse, bu durumun etkisi ilk etapta ABD borsalarında, hafta başında da İMKB’de negatif yönde fiyatlandırılacaktır. Hatırlanacağı üzere geçen yıl Avrupa bankacılık sistemi üzerine stres testi uygulanmış ve birkaç banka dışında (ki içlerinde İspanyol bankaları da vardı) sorun yaratabilecek banka olmadığı açıklanmıştı.

Buna karşılık, bu testin zorluk derecesi ve diğer kriterlerinin daha sonradan eleştirilmesi stres testine yönelik bir takım soru işaretlerine yol açmıştı. Bu dönemden sonra İspanya ekonomisinin daha fazla kötüleşme sergilemesi ve ekonominin 2012 yılı ilk yarısında daralması bugün açıklanacak stres testlerinden sorun yaşanması ihtimalini güçlendirirken, otoritelerin piyasalarda sorun çıkmaması için daha önce yapılan testlerde olduğu gibi sonuçları yumuşatma isteğine dikkat edilmelidir.

Normal şartlarda, İspanyol bankalarının durumunun iç açıcı olmadığını görüyor, bu nedenle testlerin piyasaları tatmin etme ihtimalini zayıf buluyorum. Günün diğer konusu olan makroekonomik verilerde ise, sayıca fazla olması ve yataya yakın beklentilerin bulunması nedeniyle net bir şey söyleyemiyorum. Böyle zamanlarda piyasa oyuncularının veriyi nasıl görmek isterse o şekilde fiyatlandırma moduna girdiği gözardı edilmemelidir.

Bugün ne yapılmalı?

İspanya’nın 2013 yılı bütçe planı ve maliyet kesintileri planının Avrupa borsaları kapanışı sonrasında pozitif yönde fiyatlandırılmış olması ve yeni güne de yatayda başlangıç yapılmış olması sebebiyle İMKB-100 endeksinin bugüne 67.000 seviyesinin hemen üzerinde başlamasını muhtemel görüyorum. İlerleyen saatlerde Avrupa’dan gelecek haberlerle yön bulmaya çalışacak olan İMKB’nin bugün 67.000 seviyesinin geçmekte zorlanacağını tahmin ediyor, 66.500’ün üzerinde kalamazsa hisse azaltımına gidilmesini öneriyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AYEN, BAGFS, HALKB, ALCAR

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) Ağustos ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Eylül ayı TÜFE açıklanacak
15:30 – (ABD) Ağustos ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak (Beklenti: Kişisel Gelirler 0,2%; Tüketici Harcamaları 0,5%; Çekirdek PCE 0,1%)
16:45 – (ABD) Eylül ayı Chicago PMI açıklanacak (Beklenti: 53,0)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 79,0)
17:00 – (Türkiye) Hazine Ekim ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak

Yazarın Diğer Yazıları