Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Strateji sat-al’a dönüyor…

Yurtdışı gerilimlerin yanı sıra yurt içindeki haber akışı Borsa İstanbul’a yön vermeye devam ediyor

Bigpara Haber

Yurtdışı gerilimlerin yanı sıra yurt içindeki haber akışı Borsa İstanbul’a yön vermeye devam ediyor.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu kapsamda, son zamanlarda özellikle değindiğim 77.000’in aşılamamasının getirdiği zayıflık beklediğim şekilde 75.500 ve 73.000 seviyelerinin test edilmesine neden olurken, genel gidişat 70.000’in de bu haber akışına bağlı olarak görülebileceği yönündedir.  Bugünün piyasa gündeminde yer alan gelişmeler her ne kadar ciddi bir yön tayininde bulunmuyor olsa da, geçen haftadan gelen rahatsızlıklar Borsa İstanbul’da bugün de, geçen haftaya benzer şekilde zayıf açılış olacağını ve 73.000’in üzerine çıkalamadıkça bu seyrin devam edebileceğini ortaya koyuyor.

Bu çerçevede, bugünün makro veri akışının seans kapanışına doğru ve nispeten önem derecesi düşük datalar şeklinde belirlenmiş olması, BIST-100 endeksinin bu verilerden ziyade iç dinamiklerle hareket edeceğini gösteriyor.

Tüpraş, Aygaz ve Opet’e yönelik başlatılan Maliye denetiminin yankı bulmaya devam etmesi ve bu gelişmenin speküle edilmesi, gösterge endeksin 70.000 yolculuğundaki muhtemelen başlıca unsurlardan biri olacaktır.

Türkiye’nin son zamanlarda dış politikada zorlanmaya sevk edildiği görüntüsünün yanı sıra içeride yaşananlar ve global piyasalardaki gidişat tekrar 90.000’i görmesi ihtimalini ortadan kaldırdığı gibi şu süreçte sat – al stratejisinin daha doğru olacağını öngörüyorum. Şayet BIST-100 endeksi kısa vadede 73.000 seviyesinin üzerine çıkamazsa, bu durum hisse azaltımı olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, 70.000 seviyesi aşağı yönde test edilirse de, bu seviyenin üzerinde kalınıp kalınmadığına göre karar verilmelidir.

Eğer 70.000’den tepki alımı gelirse, kısa vadeli tepki yükselişi 73.000’e ulaşabileceğinden, sadece olası bu hareketine dönük olarak bir iki günlük yeni pozisyon aç-kapaması yapılabilir düşüncesindeyim. Orta – uzun vadede ise, negatif beklentilerim halen ağır basıyor.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ALARK, TKNSA

Seans sonrasında açıklanan bilançolar:

ASYAB, BAKAN, GARFA, HALKS, MCTAS, SEKFK, TTRAK

Günlük piyasa takvimi:

15:30 – (ABD) Haziran ayı Chicago FED Ortabatı imalat endeksi açıklanacak
17:00 – (ABD) Haziran ayı bekleyen konut satışları endeksi açıklanacak (Beklenti: -1,4%)
17:30 – (ABD) Temmuz ayı Dallas FED ulusal aktivite endeksi açıklanacak (Beklenti: 6,4)

Yazarın Diğer Yazıları