Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Son yükselişteki yabancı payı etkisi doğru yorumlanmalı

Gün sonuna doğru alımların devam edebileceğini tahmin ediyor ve mevcut pozisyonların korunmasını öneriyorum

Bigpara Haber

Yurtiçinde, dünkü yazımızda da belirttiğim üzere, cari açığın beklentilerden iyi gelmesinin kredi notu artışı spekülasyonlarını artırması, İMKB-100 endeksinin günü %1,6 yükselişle yılın en yüksek seviyesinden tamamlamasını sağladı


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

ABD’nin tüketici harcamalarını göstermesi açısından önemli şirketlerinden olan Wal-Mart ve Yum!Brands’dan önceki gün gelen pozitif açıklamaların ardından benzer şekilde Avrupa tarafından da Carrefour ve Burberry Group’tan olumlu bilgi akışı yaşanması, ABD’de haftalık işsizlik maaş başvuruları verisinin 339.000 ile son dört yılın en düşük seviyesine gerilemesi, İtalya’nın tahvil ihracının başarıyla sonuçlanmasının faizleri aşağı çekmesi, İspanya’nın kurtarma yardımında bulunacağı söylentisinin euro/dolar paritesini 1,29’un üzerine çıkartması, Brezilya ve Güney Kore Merkez Bankalarının faiz indirimlerinin bakır gibi emtialara alım getirmesi, Ortadoğu’daki bölgesel gerilim ve Kuzey denizindeki bakım çalışmalarının petrol fiyatlarını desteklemesi, Apple ve İspanya’nın kredi notunun düşürülmesinin negatif etkisine karşılık dün global çapta borsaların yükselişine neden oldu. Yurtiçinde ise, dünkü yazımızda da belirttiğim üzere, cari açığın beklentilerden iyi gelmesinin kredi notu artışı spekülasyonlarını artırması, İMKB-100 endeksinin günü %1,6 yükselişle yılın en yüksek seviyesinden tamamlamasını sağladı.

Son yükselişteki yabancı payı etkisi doğru yorumlanmalı…

Kredi notu artışı beklentilerinin sürdürüldüğü bu dönemde, her ne kadar bu olası not artırımına inanmıyor olsam da, piyasa oyuncularının bu yönde pozisyon almaya devam etmesi hisse pozisyonlarını korumayı gerektiriyor. Yükselişin yabancı payıyla ilişkisi irdelendiğinde, 2010 ve 2011 yıllarında aşılan 70.000 seviyesindeyken yabancı payının sırasıyla %68 ve %63 olduğunu görüyoruz. Şu anki yabancı payının %64,5’e ulaşmış olmasına karşılık bu payın içerisinde yaklaşık %0,8 oranında Anadolu Efes’in yurtdışında yaptığı operasyonun sonrasında karşı tarafa verdiği AEFES hissesi olduğu da gözönünde bulundurulduğunda, esasında yabancı payında kayda değer bir artış olmadığını söyleyebilirim. Bu nedenle, yükselişin yabancı payıyla destekleniyor görüntüsü bu açıdan yanıltıcı olabilir ve yabancı payı artıyor diyerek pozisyon artırmak da faydadan çok zarar getirebilir.

Türkiye’nin pek çok makro göstergesinde diğer ülkelerle kıyaslamalarda ciddi ölçüde olumluya gidiş olsa da, yumuşak karnı oluşturan cari açık, büyüme ve enflasyon not artırımı için zafiyet yaratıyor. Bu kapsamda, daha önceleri de söylediğimiz gibi henüz cari açık istenilen seviyelere düşmemişken (halen gsyh’a oranı %7’nin üzerinde ve büyümenin yavaşlaması ve ihracat artışıyla pozitif yönde daralıyor), enflasyon 2012 hedeflerinden saptığı gibi %7,4 gibi beklenirken (reel getiri şu an eksi), büyüme hızı yavaşlarken, olması gereken kanalın içerisine henüz girilmemişken not artışı beklemek sadece piyasa oyuncularının gerçekleri saptırmasından başka bir şey değil. Şayet bakış açısıysa, ben de şu soruyu sormak isterim: emtia fiyatlarının yüksek seyrini koruduğu ve korumaya devam edeceği önümüzdeki dönemde net emtia ithalatçısı, reel getirisi negatif bir ülke mi tercih edilir, yoksa Brezilya gibi net emtia ihracatçısı, uzun yıllardır ekonomik istikrarı sağlamış, şu an reel getirisi pozitif bir ülke mi? Bu tamamen bardağa ne tarafından baktığınızla alakalı bir durum. Türkiye’nin önemli, kayda değer gelişmeler yaşadığı ve güzel bir hikayesi, trendi olduğu doğru ama kredi derecelendirme kuruluşlarının daha önce yüksek not verdiği ülkelerin notlarını kırarak Türkiye’ye yakınsatmasına da bakarak, şu an not artırımının speküle edildiği kadar erken geleceğini zannetmiyorum. Olası not artışının kredi derecelendirme kuruluşlarının içinde bulunduğu zor durum nedeniyle daha erken olması da muhtemel. Eğer böyle bir şey olursa da tahminlerimde yanılmış olacağım.

Bugün ne yapılmalı?

ABD borsaları Apple’ın negatif etkisini dün de hissetti. Gerek Apple gerekse işsizlik maaş başvurularının pozitif etkisini kaybetmesiyle aldığı karları geri veren ABD borsalarının bugüne vadelide hafif artıyla başlaması, içerideki pozitif havanın devam etmesi nedeniyle İMKB’nin bugüne yatayda başlamasını bekliyorum. Günün ikinci yarısının ortalarından sonra ise, ABD’de yayınlanacak ÜFE ve tüketici güveni verisine odaklanılacaktır. Bu verilere yönelik beklentilerin yatayda olmasına karşılık ben nispeten biraz daha pozitifim. Bu nedenle, gün sonuna doğru alımların devam edebileceğini tahmin ediyor ve mevcut pozisyonların korunmasını öneriyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKSA, EKGYO, SISE, TAVHL, ECILC

Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı sanayi üretimi açıklanacak
12:00 – (İngiltere) Ağustos CB ayı öncü göstergeler endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) Eylül ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE 0,8%, çekirdek ÜFE 0,2%)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 78,3)
xx:xx – (ABD) JP Morgan ve Wells Fargo’nun bilançoları açıklanacak

Yazarın Diğer Yazıları