Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Son önemli veri: TDİ

Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının dünkü toplantılarında beklentilere paralel olarak gerek...

Bigpara Haber

ABD’de faizler son sürat: %2,98 …


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının dünkü toplantılarında beklentilere paralel olarak gerek faizler gerekse de varlık alım miktarlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Önceki açıklamalardan farklı olarak tek değişiklik, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin “faiz indirimlerini konuştuk” açıklaması oldu. Başkanın açıklamalarının olduğu saatlerde ABD’de özel sektör istihdam ve işsizlik maaş başvurusu verilerinin yayınlanması ve dataların iyi gelmesi, pariteler, emtialar ve borsalar üzerinde karışık hareketler yaşanmasına yol açtı. Bu kapsamda, Euro/Dolar paritesi ve altın fiyatlarında gerileme yaşanırken, 10 yıllık tahvil faizleri ve batı borsalarında yükselişler oldu. Yurtiçinde ise, sabahtan itibaren yükselişini sürdüren kurlar sebebiyle TL tarihi düşük seviyesini test ederken, gerek kurlar gerekse ABD faizleri ve makro verilerine bağlı olarak Borsa İstanbul Avrupa’dan negatif ayrışarak günü %0,4 oranında ekside tamamladı.

Tarım dışı istihdam verisi kısa vadeli pozisyonların değiştirilmesini gerektirecek…

Bugün ABD’de saat 15:30’da tarım dışı istihdam verilerinin açıklanacak olması sebebiyle global borsa endeksleri açısından önemli bir gün olacak diyebiliriz. Öyle ki, 18 Eylül’deki Fed toplantısı öncesinde yayınlanacak bu son en yüksek önem derecesine sahip makro veri, varlık alımlarının azaltılıp azaltılmayacağının önemli bir sinyali olacağından kısa vadeli pozisyonlar açısından dikkatle takip edilmelidir.  Geçtiğimiz haftalardaki verilere bakarak verinin beklentiye yakın ve hatta daha iyi gelme ihtimalinin azımsanamayacak seviyede göründüğünü, buna bağlı olarak da datanın açıklanmasının ardından ABD faizlerinde ve dolarda yükseliş, gelişmekte olan ülke para birimlerinde zayıflama ve borsalara satış gelmesi ihtimalini yüksek görüyorum. Bu kapsamda, şayet veri beklentiden iyi gelirse mevcut hisse senedi pozisyonlarında azaltım, kötü gelirse de artırım düşünülebilir. Yine bu çerçevede, verinin beklentiden daha iyi gelmesi halinde, 18 Eylül’e yaklaştıkça gelişmekte olan ülke piyasalarındaki baskının her geçen gün daha da artması mümkün görünüyor. Global konjonktürdeki savaş, likidite azalışı, borç tavanı ve İtalya’da politik risklerin yanı sıra yurtiçinde de havanın çok olumlu olmaması sebepleriyle mevcut durumda, daha düşük olsa da, sabit getirili enstrümanlara ağırlık verilmesinin ve yüksek riskli enstrümanlardan uzaklaşılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum.

Bu kapsamda, BİST-100 endeksi 70.000’i aşmadıkça güvenle hisse senedi alınamayacağını varsayıyorum. Şayet önümüzdeki günlerde olası bir negatif haber akışı yaşanır da 65.000’in altına tekrar sarkılırsa, bu durum 57-58.000’li seviyelerin konuşulmasına sebep olacağından dikkatli olunmalıdır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

NUGYO (Hisseye beklenen etkisi: Seans içinde geldiği için NÖTR): Seyrantepe Projesi’nde arsa üzerinde hak sahipleri ile yapılan mutabakat ve ek protokolle, şirket hasılat paylaşımındaki payının %54’den %67’ye yükseldiğini açıkladı.

TCRYO (Hisseye beklenen etkisi: “Yorum verilmiyor”): Borsa Yönetim Kurulunun 22.08.2013 tarihli kararı kapsamında Şirket paylarının işlem sırası 06.09.2013 tarihinde 1. Seans öncesinde kapatılacak olup, 09.09.2013 tarihinden itibaren Gözaltı Pazarı`nda işlem görmeye başlayacak.

YKBYO (Hisseye beklenen etkisi: Beklenen bir haber akışı olduğu için NÖTR): Yönetim Kurulu, Şirketin tasfiye edilmesi çalışmalarına başlanmasına karar verdi. Şirket ayrıca, bugün net nakit %124,46 oranında kar payı dağıtımı yapacak.

ZOREN (Hisseye beklenen etkisi: Seans içinde geldiği için NÖTR): %100 oranında bağlı ortaklığı Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş. tarafından 2008 yılında mülkiyeti devralınan 15 MW`lık Van Engil motorin santralinin üretim maliyeti ile sabit işletme giderlerinin çok yüksek olması ve ekonomik ömrünün tamamlanması nedeniyle faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi.

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (İspanya) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
11:30 – (İngiltere) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
13:00 – (Almanya) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
15:30 – (ABD) Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak (Beklenti: Tarım Dışı İstihdam 175.000, İşsizlik Oranı %7,4)
xx:xx – (Rusya) G20 liderler zirvesi Rusya`da başlayacak ve 9 Eylül`de sona erecek
xx:xx – (Arjantin) 2020 Olimpiyatlarının yapılacağı şehir açıklanacak

Yazarın Diğer Yazıları