Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Sat-Al stratejisine devam, ana destek 61 bin

Bigpara Haber

Faiz kararına kadar ABD borsaları artıdaydı…


Önemli bir veri akışının olmadığı Çarşamba gününde, ABD’nin faiz kararı piyasalarda etkili oldu. Saat 21:15’deki faiz kararına kadar petrol stok verilerindeki azalışın enerji hisseleri üzerinden artıya geçirdiği ABD borsaları, seansın son bir saatine kala gelen satışların baskısıyla günü %0.7 civarında ekside tamamlarken, ABD vadeli borsalarının sabah itibarıyla da bu tavrını sürdürdüğünü görüyoruz.

Peki ABD borsalarını eksiye geçiren nedenler neydi? …

Beklentiler doğrultusunda faizlerin 0 – 0.25% aralığında bırakılmasına karşılık 2011 ve 2012 yılı büyüme, işsizlik oranlarının negatif yönde revize edilmesi, Haziran ayı bitiminde sona erecek 600 milyar dolarlık tahvil alım programının tamamlanacağı ve piyasalara yeni likidite enjeksiyonu yapılmayacağının sinyalinin verilmesi ABD borsalarını rahatsız eden ana unsurlar oldu. Hızla yükselen emtia fiyatlarının enflasyonu yukarı çekmesinin alım gücünü düşürmesi, istihdam piyasasının beklenenden zayıf olması, konut sektöründeki sıkıntıların devam etmesi, yakın zamanda etkisinin kaybetmeyecek diğer faktörlere yapılan vurgular piyasa oyuncularını tedirgin ederken, bu durum önümüzdeki günlerde Dow Jones’un kısa vadede 12.000 seviyesinin üzerinde kalıp kalamayacağını da belirleyecektir.

IMKB’yi JP Morgan düşürdü, TCMB toparlayabilecek mi? …

Dün JP Morgan’ın yükselen cari açık ve enflasyon nedeniyle Türkiye tavsiyesini nötr’den ağırlığını azalt seviyesine düşürmesi, IMKB-100 endeksinin hızla negatif tarafa geçmesini ve günü %1.3 oranında ekside tamamlamasına neden olmuştu. Bu kapsamda, bugünkü TCMB toplantısından yeni bir faiz veya munzam değişikliği beklemiyor olmamıza karşılık Temmuz – Ağustos aylarında bankanın yukarı yönlü bir revizyona gideceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, IMKB’nin bugün saat 14:00’de açıklanacak olan faiz kararına nötr tepki vermesini bekliyoruz.

Bugün takip edilecek veriler:

Almanya’dan imalat sektörü PMI, ABD’den işsizlik maaş (Beklenti: 415.000, Önceki: 414.000) ve yeni konut satışları (Beklenti: 305.000, Önceki: 323.000) olacaktır. Verilere ilişkin tahminlerin negatif yönlü olması nedeniyle veri öncesi tedirgin ve satıcılı bir görüntü sergilenmesi muhtemel olacaktır.

Sat-Al stratejisine devam, bugünkü ana destek 61.000…

JP Morgan haberi olmasaydı bile dünkü sat-al stratejimiz bugün itibarıyla gerçekleşmiş olacaktı. Yükselişlerin destekli olmaması, alıcı iştahının zayıf kalması, yabancı girişinin bulunmaması önümüzdeki günlerde de bu stratejinin uygulanmaya devam edilmesi gerektiğini gösteriyor. Muhtemelen seans açılışında 61.000 desteğinin altı, 60.700’lere doğru bir başlangıç olacaktır ama gün sonunda 61.000’in üzerinde kalınıp kalınmayacağı önem kazanacaktır. Şayet 61.000’in üzerinde kalınırsa pozisyonlar yarına korunabilir, kalınamazsa hisse azaltımında fayda var.

Bugün için tepkili olabilecek hisseler…

GUBRF, KOZAL, FROTO, TCELL, TTKOM


Yazarın Diğer Yazıları