Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

S&P’nin haberi negatif etkileyecek

Avrupa’daki olumsuzluklara rağmen ABD’den gelmeye devam eden pozitif haber akışı dün de piyasalara destek oldu

Bigpara Haber

Avrupa’daki olumsuzluklara rağmen ABD’den gelmeye devam eden pozitif haber akışı dün de piyasalara destek oldu.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Yurtdışı borsalardaki olumlu havanın üzerine Fitch’ten gelen şarta bağlı kredi notu artırımı haberi İMKB’nin dünü, içinde bulunulan ortama göre iyi sayılabilecek değer kazancıyla tamamlamasına sebep oldu.

Avrupa borsaları kapandıktan sonra ABD borsalarındaki değer kazançlarının yaklaşık %0,5 daha artış göstermesine karşılık bugün S&P’nin İspanya’nın kredi notunu iki basamak birden düşürmesi, Japonya Merkez Bankası’nın varlık alım büyüklüğünü ve süresini arttırmasıyla normal şartlarda güne artı başlayacak borsaların yönünü eksiye çevirmesine neden olacaktır. Gün boyunca beklediğim negatif yönlü İspanya baskısının üzerine yeni bir olumsuz haber eklenmezse, İMKB-100 endeksi bugünü 60.000 seviyesinin üzerinde tamamlayacaktır. Bu kapsamda, seansın ikinci yarısında ABD’de yayınlanacak büyüme ve tüketici güveni verileri belirleyici veriler olarak ön planda olacaktır. Her iki dataya ilişkin beklentilerin çok da olumlu görünmemesine karşılık tahminlerden çok kötü gelmediği sürece endeksin 60.000’in altına sarkmasına yol açmayacaktır. Bu çerçevede güne 60.500 puan civarından başlamasını öngördüğüm İMKB-100 endeksi gün sonunda 60.000 seviyesini aşağı yönde kırmazsa hisse pozisyonları korunmalı ve hatta verilerin, gelişmelerin durumuna göre ilave pozisyon açılmalıdır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

EKGYO, SNGYO, FROTO, EREGL, TCELL

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

EREGL: Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar, otomotiv sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda yeni yatırım planladıklarını, ayrıca paslanmaz çelik alanında yatırım için de araştırma içinde olduklarını söyledi. (Milliyet)

Günlük piyasa takvimi:
11:00 – (Euro Bölgesi) Mart ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) 1.çeyrek GSYH (öncü) ve işgücü maliyet endeksi açıklanacak
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak
xx:xx – (Türkiye) AKSUE, BRISA, EGSER, GENTS, TIRE Genel Kurul toplantısını yapacak
xx:xx – (Türkiye) EGEEN %255,0 oranında temettü dağıtacak

Yazarın Diğer Yazıları