Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Rüzgar yön değiştirip duruyor

Bu gelişmeler, piyasaların Suriye’ye müdahale senaryosunu kenara koymasına neden oldu

Bigpara Haber

İyi veri kötü borsa etkisi…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Geçen hafta Cuma günü İngiltere Parlamentosu’nda yapılan oylamada Suriye’ye askeri operasyon yapılmasının reddedilmesi paralelinde Avrupa ve ABD kamuoyunun yaşanan kötü Irak tecrübesine dayalı olarak kararsız kalması ve ABD’de yapılan kamuoyu yoklamalarının ABD halkının müdahaleye uzak olduğunu ortaya koyması, piyasaların Suriye’ye müdahale senaryosunu kenara koymasına neden oldu.

Bu kapsamda, dün her ne kadar ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner’ın Suriye’ye askeri operasyondan yana olduğunu söylemesi ve diğer üyelere de bu yönde telkinde bulunması Avrupa borsalarında satış baskısı yaratsa da, Suriye’ye kısa vadede bir operasyon olması ihtimalinin zayıflaması, buna karşılık yayınlanan makro verilerin beklentilerden daha iyi gelmeye devam etmesi, geniş perspektifte Fed’in tekrar potaya girmesine neden oldu.

Bu doğrultuda, dün yayınlanan ISM imalat endeksi ve inşaat harcamaları verilerinin dönemsel zirvelere ulaşması, azalan Suriye endişeleriyle 18 Eylül’deki Fed toplantısında varlık alımlarının azaltılmasının önünü açmış gibi görünüyor ve yatırımcılar da bu yönde fiyatlandırmalara gidiyor.

Rüzgar yön değiştirip duruyor…

Bu öngörüler çerçevesinde, ABD’de dün %2,75’den %2,85’e yükselen faizlerin gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine neden olması bu ülke borsalarında satış baskısı yaratırken, son zamanlarda El-Erian’dan Faber’e, Roubini’den Rogoff’a pek çok önemli piyasa aktörünün gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik yaptıkları negatif açıklamalar, önümüzdeki dönemin gelişmekte olan ülke borsaları açısında pek de hayra alamet olmayacağının sinyallerini veriyor.

Bu doğrultuda, bugün Avrupa’da PMI verileri, ABD’de ise özel sektör istihdam verisi önemli ve etkili olacaktır diyebilirim. Şayet veriler toparlanmanın devam ettiğini gösterirse, bu durum, bu dönemde, Fed beklentileri nedeniyle gelişmekte olan ülke borsalarında iyi data – kötü performans şeklinde tezahür edebileceğinden, yatırımcıların verileri yakından takip ederek, düşük risk almalarının daha iyi olacağını düşünüyorum.

Bu çerçevede, her ne kadar geçtiğimiz günlerde gösterge endeks 65.000 desteğinin altına sarktıktan sonra tekrar üzerine çıkmış olsa da, mevcut haber akışı tekrar aşağı sarkmalar olabileceği ihtimalini gözardı etmemeyi gerektiyor. Buna karşılık, gelebilecek pozitif haber akışının gösterge endeksin 22 Ağustos’ta 69.709 puan seviyesinde oluşturduğu boşluğu teknik açıdan doldurmasına yol açabilir. Güniçinde 67.300 ve 67.800 seviyeleri ara dirençler, 66.700 ve 65,700’de destekler olarak kullanılabilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
ALARK (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı NEGATİF): Alarko Holding iştiraki Cenal Elektrik Üretim`in Karabiga Termik Santrali için aldığı ÇED olumlu raporunun yürütmesi durduruldu.

BOYNR (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Altınyıldız’ın Boyner hisselerinde 3,4329 USD’den yapacağı çağrı 09.09.2013 – 20.09.2013 tarihleri arasında olacak.

UCAK (Hisseye beklenen etkisi: NEGATİF): SPK, pay devirleri ve anlaşmalar konusunda gerekli açıklamalar yapılıncaya kadar şirketin pay sırasının durdurulması için BİST’e bildirimde bulunulmasına karar verdi.

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınlayacak
10:53 – (Almanya) Ağustos ayı hizmet sektörü PMI açıklanacak
10:58 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı hizmet sektörü PMI açıklanacak
11:28 – (İngiltere) Ağustos ayı hizmet sektörü PMI açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı perakende satışlar açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) 2.çeyrek GSYH açıklanacak
14:30 – (Türkiye) Ağustos ayı reel efektif kur açıklanacak
15:15 – (ABD) Ağustos ayı özel sektör istihdam verisi açıklanacak (Beklenti: 177.000)
15:30 – (ABD) Temmuz ayı dış ticaret dengesi açıklanacak (Beklenti: -39,0 milyar $)
16:45 – (ABD) Ağustos ayı New York ISM İş Aktivitesi Endeksi açıklanacak
21:00 – (ABD) Beige Book raporu yayınlanacak
xx:xx – (Türkiye) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan `G20 Zirvesi`ne` katılmak için Rusya`ya gidecek
xx:xx – (Fransa) Fransa Parlamentosu’nda Suriye’ye askeri operasyon yapılması hakkında toplantı yapılacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları