Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Riskler hala yüksek, yeni pozisyon açılmamalı

Riskler hala yüksek, yeni pozisyon açılmamalı

Bigpara Haber

Kısmi kar satışları ile 52.760 civarından bir başlangıç…


Bir önceki gün Almanya’daki %3’lük yükselişe ayak uyduramayan IMKB bu açığı dünkü çıkışı kapattı. TCMB’nin dövize müdahalelerinin dün de devam etmesine (son üç işlem gününde toplam doğrudan müdahale 4,5 milyar dolara ulaştı) karşılık Aralık ayı enflasyonunun yıllık bazda TÜFE’yi %10,45’e yükseltmesi ve TCMB’nin açıklamalarıyla faizlerin %11,5’lere gelmesi, kurlardaki gevşemenin sınırlı kalmasına neden oldu.

Son iki gündür Avrupa borsalarında yaşanan hızlı yükselişin ardından ABD’de bugün saat 17:00’de açıklanacak olan fabrika siparişleri verisine kadarki süreçte borsaların hafif kar satışları ile karşılaşacağını tahmin ediyorum.

Bunun ilk emareleri ABD vadeli borsalarındaki %0,2 seviyesindeki eksi ile belirirken, IMKB’ye yansıması da dünkü %3’lük yükselişin ardından benzer şekilde olacaktır düşüncesindeyim. Bu kapsamda, bugünkü genel strateji, olası kar satışlarının yoğunlaşmasıyla 52.300 civarındaki 20 günlük hareketli ortalamaların altına inilmediği sürece gün içi pozisyonların korunması şeklindedir.

Normalde bugün 52.500 desteğinin altında bir kapanış beklemiyor olsam da global ekonomiye ilişkin risklerin yüksek seviyede olması, S&P’nin 15 Avrupa Birliği ülkesinin notunu Ocak ayı içerisinde kırma ihtimali bulunması, yükselişlerin kalıcı ve uzun soluklu olamayacağını düşünmem nedenleriyle dikkatli olunmasını tavsiye ediyorum.

Güne 52.760 puan civarından %0,2 düşüşle başlamasını beklediğim IMKB’de gün içi ilk destek 52.500 olarak görülmeli ve zarar kes seviyesi olarak 52.300 takip edilmelidir.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:

AKSA, ECZYT, ALCTL, GARAN, DEVA, THYAO

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:

TUPRS (Olası etki: Nötr): Reuters, Türkiye`nin İran Merkez Bankası ile anlaşması bulunan kurum ve şirketlere yeni yaptırım kararı alan ABD`den Tüpraş`ı muaf tutmasını istemeyi düşündüğünü yazdı. (Milliyet)

Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (Euro Bölgesi) Aralık ayı TÜFE (flaş) açıklanacak
17:00 – (ABD) Kasım ayı fabrika siparişleri verisi açıklanacak (Beklenti: 2,0%)
xx:xx – (Türkiye) Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Başbakan Yrd. Babacan başkanlığında toplanacak

Yazarın Diğer Yazıları