Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Reste rest işe yaradı

Bigpara Haber

Papandreu’ya rest işe yaradı...

Avrupalı liderlerin Yunanistan Başbakanı’na çektikleri rest, dün piyasaların dalgalı hareket etmesine neden olurken, bu rest aynı zamanda Papandreu’nun geri adım atarak referandum kararından vazgeçmesine sebep oldu.

AB kararlarının halk oylamasına götürülmeyecek olmasını Yunanistan’ın iflas etmeyeceği şeklinde yorumlayan piyasa oyuncuları, özellikle öğleden sonra bu durumu olumlu yönde fiyatlandırdı. Aynı zamanda, Avrupa Merkez Bankası’nın faizlerde 0.25 puan indirime gitmesi de (analistlerin 1/3’ü bu kararı bekliyordu) borsalardaki yükselişe destek verdi. Peki bu gelişmeler global borsa endekslerini ne kadar taşıyabilir diye sorduğumuzda, son yaşanan dersten de gördüğümüz üzere bu hareket içinde bulunulan şartlara da bağlı olarak çok kalıcı olamayabiliyor.

Daha birkaç hafta önce İtalya Başbakanı Berlusconi’nin verdiği sözleri unutmasının üzerine G20 zirvesinde benzer sözlerin tekrar alınmak istenmesi, İtalya’da da oluşmaya başlayan muhalefet, Yunanistan üzerinde bitmeyen spekülasyonlar, düşen yatırımcı güvenine paralel olarak makro verilerin her geçen gün daha da zayıflamasının global resesyona doğru hızla yol alınmasını sağlaması vb. gelişmeler ilerleyen aylarda piyasaların bu karışık seyrini devam ettireceğini gösteriyor. Bu nedenle, bu dönemde agresif hisse senedi yatırımından ziyade beklentisi olan bankacılık dışı hisselerde temkinli pozisyon açılmasını daha makul buluyoruz.

Bugüne döndüğümüzde, günün en önemli veri akışının ABD’deki istihdam verileri ile G20 zirvesi olduğu görülüyor. Şayet istihdam verisi beklentileri karşılamazsa, bu durum resesyon endişelerini arttıracağından, dün alınan karların bugün geri verilmesine neden olacaktır.

IMKB-100 endeksinin dün verdiği tepkiye rağmen kısa vadede halen yönünün aşağı olması ilk olumsuz haber akışında ara destekleri hızla aşağı yönde kırmasına neden oluyor. Bu nedenle, şayet bugünlerde 57.500 seviyesine kadar yükseliş kaydedilirse ve bu nokta aşılamazsa kesinlikle satış tarafına geçilmesini öneriyoruz. Aşağı tarafta esas destekler 53.300 ve 51.800 olup, biz bu seviyelerin yıl sonuna kadar test edilme ihtimalini düşük görmüyoruz.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler:
ECILC, MGROS, THYAO, TKFEN, EKGYO

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TCMB `Fiyat Gelişmeleri` raporunu açıklayacak
10:00 – (Türkiye) Soda Sanayi Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapılacak
13:00 – (Almanya) Eylül ayı fabrika siparişleri açıklanacak
14:30 – (ABD) Ekim ayı istihdam verileri açıklanacak (Beklenti: Tarım Dışı İstihdam 90.000, işsizlik9.1%)
xx:xx - G20 Zirvesi Fransa`da yapılacak (3-4 Kasım)

Yazarın Diğer Yazıları