Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Reel ekonomi ile borsalar birbirinden ayrıştı

Geçen hafta piyasalar ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke’nin Jackson Hole’da yapacağı konuşmayı bekleyerek geçirdi

Bigpara Haber

Geçen hafta piyasalar ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke’nin Jackson Hole’da yapacağı konuşmayı bekleyerek geçirdi. Hafta boyunca yayınlanan makro veriler ve Japon hükümetinin ekonomiye ilişkin görünümü düşürmesini çok önemsemeyen yatırımcılar Bernanke’nin parasal genişlemeye ilişkin kapıyı açık bırakmasından umutlanarak 12-13 Eylül’deki FED faiz kararından bu yönde bir şey gelmeye odaklanarak Cuma gününü alış ağırlıklı tamamladı.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Peki FED’in parasal genişleme adımı atması reel ekonomide her şeyi düzeltecek mi? Sorunun cevabını son dört yıllık süreçte yaşananlara bakarak vermek oldukça kolay. 2008 krizinin ardından ABD Merkez Bankası iki ayrı zamanda piyasaları paraya boğarak sorunların üzerini geçici olarak örtmüştü. Bir tabirle ağrı kesici verilerek acıların hissettirilmemeye çalışıldığı bu dönemde global çapta yapısal tedbirlerin ortak şekilde hayata geçirilememesi zaman zaman global ekonominin sinir atakları geçirmesine ama borsaların para bolluğunun etkisiyle toz pembe hayallere kapılarak mecburen tekrar eski seviyelerine gelmesine yol açmıştı. Bu zamanda reel ekonomide bir takım olumlu gelişmeler yaşansa da eski seviyelerinden çok uzaklarda ve umut vermeyen bir noktada olduğu kesin.

Özetle, FED’in parasal genişleme adımı reel ekonomide hiç birşeyi düzeltmeyecek ama borsalara olumlu yansımaya devam edecek. Peki şimdi fark ne? En önemli fark FED geçmişteki adımları atarken, Avrupa’da bir kriz yoktu ve Asya ekonomileri oldukça sağlam şekilde büyümesine devam ediyordu. Şimdi ise, Avrupa krizi aşamıyor, başta Çin olmak üzere Asya ekonomileri soğumaya devam ediyor. Şu an ABD Merkez Bankası’nın piyasalara para sürmesi borsalarda geçici ama bu defa çok daha kısa süreli bir bahar havası yaşanmasını sağlayacak gibi görünüyor. Bu kapsamda, Kasım ayındaki ABD Başkanlık seçimlerine kadar işlerin yolunda gitmesini sağlayacak olan ABD hükümetinin önünde bu defa çok daha büyük meselelerle başa çıkma gereği ortaya çıkacaktır.

Muhtemelen ABD’deki bu durum kredi notunun artırılması beklentisinin satın alınmaya çalışılmasıyla İMKB’yi de pozitif yönde etkilemeye devam edecektir. Bu nedenle, piyasada konuşulan 70.000 seviyesi aksi bir gelişme olmadığı sürece test edilebilir. Düz mantıkla gördüğüm bu bakışı tehdit altına alabilecek en önemli unsurlar; artan terör olayları, Suriye krizinin derinleşmesi, seçimlerin ardından İran’a olası bir askeri müdahale, hükümetin beklentilerinden sapacağını düşündüğüm ekonomik öngörüler olarak sıralayabilirim. Bu nedenle, temel dinamiklerin desteklemediğini öngördüğüm yükselişte pozisyon artırmaktan yana değilim ve buna bağlı olarak da sadece mevcut pozisyonların korunmasını tavsiye ediyorum.

Bugün ne yapılmalı?

FED Başkanı Bernanke’nin açıklamalarının iki hafta boyunca pozitif yönde fiyatlandırılmaya çalışılacağını, bu nedenle bugün açıklanacak ve beklentilerden kötü geleceğini düşündüğüm enflasyon verileri ile Asya’da yayınlanarak beklentileri karşılamayan ekonomik dataların piyasalarda sınırlı negatif etki yaratacağını ve borsaların tekrar yataya döneceğini tahmin ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler

THYAO, SISE

Haberlerin etkileyebileceği hisseler

PNSUT: Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, İzmir ve Eskişehir`den sonra üçüncü fabrika için Şanlıurfa`yı seçtiklerini, 100 milyon TL’lik fabrika için bu yıl temel atıp 2013`te üretime başlayacaklarını söyledi. (Sabah)

Günlük piyasa takvimi

10:00 – (Türkiye) TÜİK Ağustos ayı enflasyon verilerini açıklayacak (Beklenti: TÜFE 0,33%)
10:55 – (Almanya) Ağustos ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
11:00 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
xx:xx – (ABD) Piyasalar işçi bayramı nedeniyle kapalı olacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları