Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Pozisyonları koru”dan “azaltmaya hazırlan”a dönüş

Dün ABD borsaları Sandy kasırgası nedeniyle kapalı idi ve iki günlük kapalılığın ardından bugün tekrar işlemlere açılacak

Bigpara Haber

Moody’s’e rağmen TL bazlı zirveden kapanış…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Dün ABD borsaları Sandy kasırgası nedeniyle kapalı idi ve iki günlük kapalılığın ardından bugün tekrar işlemlere açılacak. ABD piyasalarının kapalı olmasına karşılık dün açıklanan ve beklentilerden daha iyi gelen şirket karları ile İtalya’nın tahvil ihalelerinde faizlerin %5’in altına gerilemesinin yarattığı pozitif hava Avrupa borsalarının üzerindeki endişeyi atarak %1’e doğru artıya gitmesine neden oldu. Yurtdışı borsalardaki olumlu havayı ilk başlarda daha zayıf takip eden İMKB-100 endeksi ise, ikinci seansın ardından Moody’s’den gelen olumsuz habere karşılık tersine çevirdi ve tarihi yüksek seviyeden kapanış yaşadı. Bu yükselişte, gerileyen faizlerin bankalara yazdıracağı ekstra karlar, Moody’s’e rağmen Fitch beklentisinin devam ettirilmek istenmesi, ters psikolojiye oynanması ve vadeli işlemler piyasasında vade sonuna gelinmesinin kısa pozisyonda bulunan kişilerin sıkıştırılması gibi unsurlar etkili idi.

“Mevcut pozisyonları koru”dan “azaltmaya hazırlan”a dönüş…

Peki dün Moody’s ne demişti? Moody`s not değerlendirmesi yapmadığı açıklamasında özetle, Türkiye`nin kredi notunun artırılmasının dış şoklara dayanıklılığına bağlı olduğunu, Türkiye`nin mevcut pozitif not görünümünün dış kırılganlıkların giderilmesindeki ilerlemenin tersine dönmesi durumunda muhtemelen durağana düşürüleceğini, Euro Bölgesi`ndeki kriz nedeniyle Türkiye ekonomisine yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu, hükümetin cari işlemler açığını yapısal olarak düşürerek, döviz rezervlerini artırarak ya da özel sektörün dış borçlanmasını azaltarak dış kırılganlıkları azaltma konusunda daha fazla ilerleme sağlaması halinde Türkiye`nin kredi notunun yükseltilmesinin düşünüleceğini ifade etti. 20.06.2012 tarihinde kredi notumuzu Ba1 ve görünümü de Pozitif olarak belirleyen kuruluşun yaptığı açıklamalar 2012 yılında not artırımı olmayacağına dalalet anlamına geliyor ama aynı şey Fitch için geçerli değil. Fitch’in Temmuz ayındaki açıklamalarından bu yana makroekonomide çok kayda değer şeyler yaşanmamış olsa da, kuruluş açısından Türkiye’nin görünümünün Durağan’da bulunması “Pozitif”e yükseltilme beklentileri yaratıyor. Bu beklentinin fiyatlara yansıtıldığını düşünmem sebebiyle “mevcut pozisyonları koruyun” önerimde değişikliğe gidiyor ve “72.000’den itibaren ufak çaplı hisse azaltmaya hazırlan” şekline dönüyorum.

Yeni güne Garanti Bankası ile yeni bir zirveden başlanacak…

Bu hafta 9 aylık konsolide olmayan bilançoların açıklanması tamamlanacak. Bu nedenle, 150’den fazla şirketin bilançosunu açıklayacağı bu üç gün içerisinde yoğun hisse bazında hareketler yaşanacaktır. Bu kapsamda, bugün sabah bilançosu yayınlanan ve beklentilerin üzerinde kar açıklayan Garanti Bankası’nın yeni günün başlangıcına ve bankacılık sektörü hisselerine pozitif katkı sunmasını bekliyorum. Bugüne yeni bir zirveden başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin ilerleyen saatlerde 71.777 seviyesinin üzerinde kalıp kalamayacağının takip edilmesini tavsiye ediyorum. Şayet kar satışları ile bir zayıflık görülürse, günlük bazda açılan pozisyonların kapatılmasından yanayım.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

VAKBN, FROTO, ALARK, EKGYO, MGROS

Seans sonrası açıklanan 2012/09 dönemi bilançoları:

GARAN (Beklenenden iyi)

Günlük piyasa takvimi:

09:00 – (Almanya) Eylül ayı perakende satışlar ve istihdam verileri açıklanacak
10:00 – (Türkiye) Eylül ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
10:55 – (Almanya) Ekim ayı işsizlik oranı açıklanacak
11:00 – (İtalya) Eylül ayı ÜFE ve işsizlik oranı açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Ekim ayı TÜFE ve Eylül ayı işsizlik oranı açıklanacak
15:45 – (ABD) Ekim ayı Chicago PMI açıklanacak (Beklenti: 51,0)
16:00 – (Türkiye) Otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesi hakkında son teklif verme tarihi
17:00 – (Türkiye)  Hazine, Kasım ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak
19:45 – (ABD) San Francisco FED Başkanı Williams konuşma yapacak
24:00 – (Türkiye) İMKB`de işlem gören sigorta şirketleri için 9 aylık konsolide olmayan mali tablolarını son açıklama tarihi

Yazarın Diğer Yazıları