Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Pozisyonları bozmayı gerektirecek bir şey yok

Peki bugün ne yapılmalı?

Bigpara Haber

Türkiye ekonomisi, İMKB’de mevcut hisse pozisyonlarının bir süre daha korunabileceğini gösteriyor

. Peki bugün ne yapılmalı?

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Plosser ve Caterpillar etkisi…
Güne pozitif yönde başlayan fakat gün ortasında bu kazançlarını geri veren Avrupa borsaları saat 16:00 – 17:00 arasında yayınlanan CB tüketici güveni ve konut fiyatlarından oluşan dört ayrı datanın beklentilerden iyi gelmesinin verdiği güçle toparlanarak günü tekrar artı tarafta kapattı. ABD’de yayınlanan ve tahminleri aşan seviyede gelen makro ekonomik veriler ABD borsalarına da benzer şekilde pozitif açılış yaptırırken, saat 18:00’den sonra Philadelphia FED Başkanı Plosser’ın FED’in son aldığı açık uçlu 3.niceliksel genişleme kararının büyüme ve istihdam üzerinde beklenen etkiyi yaratmayacağını söylemesi ve güne başlamadan önce 2015 yılı kar beklentisini düşürdüğünü açıklayan ve alanında dünyanın en büyük firması olan Caterpillar’ın bahane edilmesi ABD’de endekslerin %1’e varan seviyede eksiye dönerek günü kapatmasına neden oldu. Yurtiçinde ise, saat 12:30’a kadar yurtdışıyla sürdürülen paralel hareket, bu saatten sonra başlayan alımlarla Avrupa borsalarından ayrışma yaşanmasına ve günün %0,9 artıda tamamlanmasına sebep oldu. Bilindik herhangi bir sebebe bağlı olmayan ve yeni bir haber akışı olmadan yaşanan bu yükselişin daha ziyade teknik analize dayalı bir hareket olduğunu tahmin ediyoruz.
 
Pozisyonları bozmayı gerektirecek bir şey yok…
Bugünün piyasa gündemine baktığımızda, düne nazaran daha düşük sayıda makro veri olduğunu görmekteyiz. Bu kapsamda, güne yön verebilecek, günün son saatlerinde açıklanacak ve en önemli verisi olan yeni konut satışlarının bu açıdan takip edilmesinden yanayım. Gün içerisinde Avrupa’dan gelecek diğer dataların piyasalara yön verme gücü zayıf olsa da, yine de göz ucuyla izlenmesini öneriyorum. Bana göre, dün piyasaların gözden kaçırdığı veya şimdilik umursamadığı bir haber vardı. O da, Almanya – Hollanda – Finlandiya Maliye Bakanlarının “ESM kaynaklarının sadece yeni başvurulara yardıma yetecek kadar olduğu, ESM`nin gelecekte kullanımının başvurulacak son çare olarak görülmesi gerektiği” söylemi idi. Bu üçlüden gelen ortak açıklama ve tavır, kısa sürede hayata geçirilmesi istenilen bankacılık birliği anlaşmasının istenildiği kadar kolay ve kısa sürede olamayacağının sinyallerini veriyor. Bu nedenle, yurtdışı piyasalar şayet ilerleyen haftalarda bankacılık birliğine yönelik olumlu beklenti yaratmaya çalışırsa, reelde bu gelişmeye inanılmamalı ve bu da diğer haber akışlarında olduğu gibi piyasa oyuncularının son dönemde abarttığı (Türkiye’nin kredi notunun artırılması, ortak tahvil çıkartılması, ESM’nin devreye giriş süreci vb) piyasa kandırmacası olarak görülmelidir. Bazı makro hedeflerin tutturulamasının güç olduğunun ortaya çıkmasına karşılık Türkiye piyasalarına çeşitli yollardan para girişinin devam etmesi, şu an için hisse pozisyonlarını bozmayı gerektirmiyor. Bu kapsamda, yurtdışında riskler artsa da, piyasa oyuncularını oyalamak için ellerine verilen oyuncaklar, makro veriler tahminlerden sapsa da kötünün iyisi görüntü sergileyen Türkiye ekonomisi, İMKB’de mevcut hisse pozisyonlarının bir süre daha korunabileceğini gösteriyor.
 
Bugün ne yapılmalı?
Philadelphia FED Başkanı Plosser’ın yaptığı olumsuz açıklamalar ile Caterpillar’ın 2015 kar tahminini düşürmesine bağlı olarak güne 67.500 civarından başlangıç yapmasını beklediğim İMKB-100 endeksinde gün boyunca bu seviyenin üzerine çıkma çabası sergileneceğini tahmin ediyorum. Şayet gün sonunda 67.200 ve altında kapanış sinyali gelirse, ertesi gün için bir miktar hisse azaltmakta fayda olacaktır. Son günlerdeki borsa hareketlerinin daha ziyade teknik destek – dirençlere kayar vaziyette olması nedeniyle, bugünlerde biraz daha bu yöne dikkat verilmelidir.
 
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
AKSA, KCHOL, BIZIM, TRCAS, AKENR
 
Günlük piyasa takvimi:
11:00 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
11:00 – (İtalya) Temmuz ayı perakende satışlar açıklanacak
17:00 – (ABD) Ağustos ayı yeni konut satışları açıklanacak (Beklenti: 380.000)



 

Yazarın Diğer Yazıları