Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Portföydeki hisseler azaltılmalı

Bigpara Haber

Negatif haber akışı bitmek bilmiyor… Ne ABD’de ne de Avrupa’da önemli bir veri akışının bulunmamasına karşılık, İtalya’nın kredi notunun olası bir indirim için izlemeye alınması ve Goldman Sachs’ın ABD’nin büyüme tahminini düşürmesi, temerrüt riski ile karşı karşıya kalan Yunanistan geriliminin dün tekrar yükselmesine neden olsa da, Avrupa Birliği Maliye Bakanları’nın Yunanistan’a iç problemlerini halletmesi için 3 Temmuz’a kadar süre tanıması ile düştü.



BDDK’nın tüketici kredilerini sınırlamak için Cumartesi günü tüketici kredileri karşılık oranlarını dört kat artırmasının üzerine bir de yurtdışından gelen negatif haber akışı eklenince sert satışlarla karşılaşan IMKB-100 endeksi, günün ilerleyen saatlerinde global borsalardaki toparlanma eğilimine paralel olarak günü 61.000 seviyesinin üzerinde tamamlayabildi.

Bugünün gündemi: Yunanistan’daki güven oylaması ve ekonomik veriler…

Dünkü verisiz güne karşılık bugünün gündemi, gerek ekonomik veriler gerekse siyasi açıdan daha dolu ve önemli. Bu kapsamda, makro veri açısından gün içinde Almanya’da yayınlanacak ZEW güven endeksi, ABD’de açıklanacak 2.el konut satışları (Beklenti: 4.750.000, Önceki: 5.050.000) ile İngiltere’deki son faiz toplantısının tutanakları takip edilecektir. Son aylarda gittikçe kötüleşen veriler, bugünkü beklentilere de benzer şekilde yansımış görünüyor ve bu doğrultuda düşük tutulan tahminlere karşılık, kötünün iyisi gelebilecek verilerin piyasalarda alım yönünde kullanılabileceği göz ardı edilmemelidir. Bu verilerin yanı sıra, tüm piyasalar kapandıktan sonra Yunanistan’da hükümetin güven oylamasının yapılacak olması ise, ancak yarını etkileyebilecek fakat gün boyunca yapılacak spekülasyonlarla oylamaya ilişkin beklentiler satın alınacaktır. Şayet, güven oylamasından hükümet başarılı olamazsa, bu durum yarın için borsalarda satışlar için bahane olarak kullanılabilecektir. Böyle bir durumda, IMKB-100 endeksinin 60.000’in altını denemesi muhtemel olacaktır. Şu an iktidardaki PASOK partisinin milletvekili sayısı oylamada gerekli olan çoğunluğu sağlamaya yetiyor görünse de, oylamadaki olası kayıplar bu durumu riske atıyor.

Bugün 61.000’in üzerinde kalmayı bekliyoruz ama hisseler azaltılmalı…
Düne başlarken gelen yoğun satışlar yurtiçi piyasaların ne kadar diken üstünde olduğunu gösterirken, her şeye rağmen 61.000 seviyesinin üzerinde kalınması ise teknik açıdan kötünün iyisi olarak yorumlanabilir. Bu nedenle, IMKB-100 endeksinin bugün 61.000 seviyesinin üzerinde kalması önemli. Her ne kadar gün sonunun 61.000 puanın üzerinde tamamlanacağını düşünüyor olsak da akşamki güven oylamasından ne çıkacağını bilemiyor olmamız ve bir miktar risk düşürme ihtiyacımız doğrultusunda, gün içinde olabilecek yukarı yönlü hareketlerde hisse satışı yapılmasından ve sat-al stratejisinin sürdürülmesinden yanayız.

Tepki görülen bazı hisseler…

Temkinli olmak kaydıyla bugün SNGYO, TAVHL, TCELL gibi hisseler takip edilebilir.

Yazarın Diğer Yazıları