Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Piyasaların temkinli iyimser olmasını bekliyoruz

Bigpara Haber

Gelecek haftanın stratejisi…


Dün yayınlanan makro verilerin bu defa kötü gelmemesine rağmen Avrupa endişeleri ve TCMB’nin faiz kararının IMKB’yi önemli destek seviyelerinden sert bir şekilde aşağı yönde kırdırması, bu aşamada özellikle yurtdışı gelişmelere bağlı olarak 56.000 civarında kalıp kalınmayacağını önemli hale getirdi.

Şayet gelecek hafta, çözüme ulaşması beklenen Almanya – Fransa görüşmelerinden kayda değer bir ilerleme kaydedilemez ve de piyasa beklentileri karşılanmaz ise gösterge endeks ilk etapta 53.000 seviyesine kadar gerileyecektir. Her ne kadar Almanya – Fransa arasında derin görüş ayrılıkları olsa da konunun global bir boyut hali alması, artık yavaş hareket edilemez bir duruma gelmesi nedeniyle her iki tarafın da hoşnut olmayacağı ama bir orta yol kararı çıkacaktır.

Peki bu orta yol piyasaları tatmin eder mi diye bakarsak, esasen etmemesi lazım ama piyasa oyuncularının bu durumu kullanmak isteyeceği de aşikar. Bu nedenle, bize göre yapılması gereken şu olmalıdır: i) 23 ve 26 Ekim’deki AB zirvelerinden bir sonuç çıkmazsa zararına da olsa hisse satışı yapılmalı, ii) Almanya – Fransa orta yolda anlaşırsa olası bir iki günlük yükseliş esnasında hisse azaltılmalı (alınmamalı), iii) Çok düşük bir ihtimal olarak gördüğümüz Almanya ve Fransa anlaşmazlık konularını orta yol dışında, piyasaları tatmin edecek sonuçlar şeklinde çözerse hisse pozisyonları artırılmalı.

Piyasaların bugün temkinli iyimser olmasını bekliyoruz…

Dün akşam 26 Ekim tarihine kadar ikinci bir AB zirvesi yapılacağının açıklanması bize göre kötünün iyisi bir gelişme oldu ve bu nedenle bu haberin bugüne sınırlı olumlu yansımasını, IMKB-100 endeksinin bu kapsamda 56.100 civarından 200 puanlık bir artışla güne başlamasını ve AB zirvesine kadar temkinli iyimserliğin kullanılmak isteneceğini bekliyoruz.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler:

TKFEN, BIZIM, AKSEN, TUPRS, TOASO

Günlük piyasa takvimi:
11:00 – (Almanya) IFO güven endeksi açıklanacak
xx:xx – (ABD) GE, Verizon ve Honeywell`in bilançoları açıklanacak

Dün neler oldu?
AB zirvesinin erteleneceği haberi yurtdışını, TCMB’nin faiz kararı yurtiçini vurdu…
Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin 23 Ekim’deki AB zirvesinde kapsamlı bir plan açıklayacağı beklentisinin Almanya’dan gelen haberlerle ortadan kalkması, dün Avrupa borsalarına %2 civarında düşüşler yaşattı. Bu kapsamda, gün içinde bir Almanya hükümet yetkilisinin AB zirvesinin ertelenmesi olasılığının göz ardı edilmediğini, EFSF kaldıracının / büyüklüğünün zirveden önce Parlamento’da konuşulmak istendiğini söylemesi, Avrupa borsalarının artıdan eksiye geçmesine neden oldu. Yurtiçinde ise, TCMB’nin faiz kararına yönelik bir önceki gün alınan pozisyonların getirdiği satışlar, TCMB’nin dünkü faiz kararının ardından da devam etti. Bankanın Ağustos ayı başından bu yana 8 milyar $ satmasına rağmen düşüremediği kurları, TL likiditesini kısarak baskı altına almak istemesi, özellikle banka hisselerinde yoğun satışlar yaşanmasına neden oldu. Bankanın ayrıca, enflasyonda artış beklediğini açıklaması ve ileriye yönelik faiz artırımı yapacağı beklentisi de bize göre banka hisselerine gelen yoğun satışların sebeplerini oluşturdu.

Yazarın Diğer Yazıları