Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Piyasaları Apple sürüklüyor

Gösterge endeksin 62.400’ün üzerinde kalıp kalamayacağı takip edilmeli

Bigpara Haber

Çin’de konut fiyatlarında devam eden düşüş ve ekonomideki soğumanın süreceği endişelerinin gelişmekte olan ülke borsaları üzerinde kurduğu baskıya karşılık çıkarttığı yeni ürün satışlarında kırılan rekorlara bağlı olarak piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi konumuna gelen Apple’ın elindeki 97,5 milyar dolar tutarındaki nakitle, 10 milyar dolar tutarında temettü ödeyeceğini ve hisse geri alım programı uygulayacağını açıklaması ABD ve Avrupa borsalarında yükselişin dün de devam etmesine neden oldu.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Petrol fiyatlarının can sıktığı bir ortamda, ABD’nin talebi doğrultusunda Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarını düşürmek için yeni üretim hatlarını devreye alma çalışmaları yapmasını ilk etapta olumlu görüyorum. Şayet bu adım başarılı olursa, son gelen veriler çerçevesinde global ekonomik büyümenin hız kazanacağı yorumları yapılarak borsalardaki yükselişin devam etmesi sağlanabilir. Bu kapsamda, kısa vadede petrol fiyatlarının seyri ile borsaların ulaştığı mevcut seviyelerin yaratabileceği rahatsızlık takip edilmesi gereken başlıca konular olmalıdır. Bugünün piyasa gündeminde ABD’de saat 14:30’da açıklanacak konut verileri ile İMKB’de yayınlanmakta olan bilançolar, temettü kararları bulunması sebebiyle gün içerisinde bu gelişmeler ve devamında da gösterge endeksin 62.400’ün üzerinde kalıp kalamayacağı takip edilmelidir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

SNGYO, TRGYO, ENKAI, AKSEN, EREGL, TRCAS

Seans sonrası açıklanan 2011/12 dönemi bilançoları:

PIMAS, ENKAI (Beklentilerden iyi)

Günlük piyasa takvimi:

14:30 – (ABD) Şubat ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri açıklanacak (Beklenti: Başlangıçlar 700.000, İzinler 700.000)
16:00 – (Türkiye) Petkim Petrokimya Holding A.Ş`nin, yüzde 10,32 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesine ilişkin ihalede son teklif verme tarihi
xx:xx – (Euro Bölgesi) AB liderler zirvesi yapılacak
xx:xx – (Türkiye) FROTO ve NETAS`ın Genel Kurul Toplantısı yapılacak

Yazarın Diğer Yazıları