Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Piyasalarda yönü Obama belirlecek!

Bigpara Haber

Almanya, İtalya ve Yunanistan’dan gelen pozitif haberler dün borsalarda bahar havası yarattı…


Dünkü yazımızda da belirttiğimiz üzere Almanya Anayasa Mahkemesi AB anlaşmalarının anayasaya aykırı olmadığına yönelik hüküm verdi ve devamındaki anlaşmalarda Parlamentoya daha fazla yetki verilmesi kararına vardı. Bu karar ilk etapta olumlu ardından kar satışı ile karşılanmış olsa da, İtalya’da Senato’nun 2.tasarruf paketini kabul etmesi, İtalya ve Yunanistan’ın ek tedbirler konusunda AB’ye taahhütte bulunması, günün ilerleyen saatlerinde Avrupa borsalarındaki alımları hızlandırdı ve Alman DAX endeksi %4.1, İngiliz UKZ %3.1, Fransız CAC ise %3.6 oranındaki yükselişle dünü tamamladı. Yurtiçinde ise, önceki günün aksine yurtdışından negatif ayrışma yaşanarak sadece %0.4 oranında yükseliş yaşandı.

AL raporlarına ve IMKB’deki yükselişe rağmen yabancı payının artmaması hala soru işareti yaratıyor…

IMKB-100 endeksinin son günlerde gelen raporlarla yaşadığı yükselişe karşılık yabancı payının artmaması hala bir soru işareti olarak görülmeli ve bu kapsamda dünkü negatif ayrışma da akılların bir kenarında durmalı. Her ne kadar Eylül ayı için borsalara yönelik bakış açımız biraz daha pozitife dönmüş olsa da yazılan yabancı raporlara rağmen yükselişlerde yabancı payının artmaması göz ardı edilmemesi gereken bir unsurdur.

Yatırımcıların Obama’nın konuşmasını pozitif fiyatlandırmasını bekliyoruz…

Bugünün piyasa gündemine baktığımızda, gün içinde İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının faiz kararları ve ABD’den haftalık işsizlik maaş başvuruları datası ile IMKB kapanışının ardından da günün en önemli beklentisi olan ABD Başkanı Obama ile FED Başkanı Bernanke’nin konuşmaları olduğunu görmekteyiz. Avrupa Merkez Bankası’nın Eylül ayında da faiz değişikliği yapmayacağını beklememizin yanı sıra bankanın bu defa da son gelişmeleri göz önünde bulundurarak bir süre beklemede kalınacağının sinyalini vereceğini, bunun da borsalarda olumlu algılanacağını öngörüyoruz. ABD Başkanı Obama’nın geceleyin açıklayacağı istihdam paketi ile FED Başkanının konuşmalarından olumlu bir şeyler çıkarmak isteyeceğini tahmin ettiğimiz piyasa oyuncuları sayesinde de özellikle günün ikinci yarısında borsalarda alıcılı bir seyir izlenmesini bekliyoruz.

Mevcut pozisyonlar korunmalı…

Tüm bunlar kapsamında, bugün de 54.700 seviyesindeki 20 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kalındığı sürece hisse pozisyonları korunmalıdır.

Bugünün dikkat çeken hisseleri:
GUBRF, AKSEN, GOODY, THYAO, AKSA

Bugünün piyasa takvimi:
12:30 – (Türkiye) BDDK, Türkiye`de Temmuz ayı bankacılık sektörüne ilişkin verileri açıklayacak
14:00 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0.50%, Önceki: 0.50%)
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 1.50%, Önceki: 1.50%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 408.000, Önceki: 409.000)
15:30 – (ABD) Temmuz ayı dış ticaret dengesi açıklanacak (Beklenti: -51.9 milyar $, Önceki: -53.1 milyar $)
17:30 – (ABD) Haftalık petrol stok verileri açıklanacak
xx:xx – (Türkiye) Otomotiv Sanayicileri Derneği, Türkiye`de Ağustos ayı otomotiv üretimi verilerini açıklayacak
xx:xx – (ABD) ABD Başkanı Obama`nın istihdam programını açıklayacağı bir konuşma yapması bekleniyor

Yazarın Diğer Yazıları