Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Piyasalara Avrupa yön verecek

Bigpara Haber
Önceki gün yurtdışı borsalarda yaşanan sert satışlara İMKB’nin dün çok fazla tepki vermemesi, gösterge endeksin 59.400’den tepki bularak günü 59.700 civarından tamamlamasına neden oldu.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Bu kayıtsızlıkta ABD’de yayınlanan verilerin beklentilerden daha iyi çıkması ve İspanya’nın tahvil ihalesine yeterli talep gelmesi (faiz yükselse de) etkili oldu. Teknik açıdan 59.000 seviyesinin altına inilmemesi ve günün sınırlı kayıplarla tamamlanmasını olumlu bulurken, şirket karlarının tahminlerden iyi gelmesinin etkisiyle endekslerin bugüne hafif alıcılı başlayacak oluşu da 60.000 seviyesine doğru yeniden yöneliş bakımından pozitif karşılıyorum.

Bu kapsamda, gösterge endeksin temkinli iyimser başlangıcın devamında gün içinde yayınlanacak aşağıdaki veriler ve Avrupa’da faizlerin seyri belirleyici olacaktır. FED’in akşamki faiz kararında yeni bir şey beklemiyor olmama karşılık piyasalara psikolojik destek verme yönünde açıklamalarda bulunma hitimalini yüksek görüyorum. Bu nedenle, global borsa endekslerinin mevcut riskler çerçevesinde gün içerisinde eksiye geçme durumu söz konusu olsa da, gün sonunda kapanışların en azından yataydan gerçekleşmesini bekliyorum.
 
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TTRAK, ECILC, TUPRS, MGROS, AYGAZ, AKSEN
 
2012/03 bilançosu açıklanan şirketler:


GARAN
 
Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

THYAO: Türk Hava Yolları’nın, Polonya milli havayolu şirketi LOT’u almak üzere son viraja girdiğini söyleyen Polonya Hazine Bakanlığı Sözcüsü Magdalena Kobos, “Özelleştirme sürecinde THY, LOT ile ilgilenen tek şirket. LOT büyük bir ihtimalle THY’nin olacak. Sonucun mayıs ayında açıklanacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. (Hürriyet)
 
Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) 1.çeyrek GSYH (öncü) açıklanacak
15:30 – (ABD) Mart ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak (Beklenti: -1,5%)
19:30 – (ABD) ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0-0,25%)
22:00 – (ABD) ABD Merkez Bankası (FED) ekonomiye ilişkin tahminlerini açıklayacak
xx:xx – (Almanya) 5 yıl vadeli tahvil ihalesi düzenlenecek (hedef 5 milyar €)
xx:xx – (Türkiye) BFREN, IEYHO, PENGD, SASA, UCAK Genel Kurul toplantılarını yapacak

Yazarın Diğer Yazıları