Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Piyasada yukarı yön devam ediyor

ABD borsaları beklentilerden iyi gelen perakende satışlar verisini kullanarak dünü %0,7 civarında yükselişlerle tamamlandı

Bigpara Haber
ABD perakende satışlar verisi dünkü pozitif hareketin ana unsuruydu…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


ABD borsaları bir haftalık bir aranın ardından beklentilerden iyi gelen perakende satışlar verisini kullanarak dünü %0,7 civarında yükselişlerle tamamladı. İMKB-100 endeksi ise, dünkü dalgalı hareketine karşılık 70.000 psikolojisini test ederek günü %0,2 değer kazancıyla kapattı. Gösterge endeksteki alıcı ağırlığının korunuyor olması, gün içerisinde 69.200’lere doğru yaşanan satış baskısının giderilmesini sağlarken, aynı zamanda da 70.000’in görülmesinde etkili oldu. Bu kapsamda, dünkü gün içi hareketlere bakarak mevcut hisse pozisyonlarının halen korunması gerektiğini söyleyebilirim. 

Piyasayı bozacak türden negatif haber yok, yukarı yön devam ediyor

Dünkü perakende satışlar verisinin pozitif havasının bugün de devam ediyor olması, vadeli ve spot doğu borsalarının güne olumlu başlangıç yapmalarına imkan tanıdı. Bu durum, İMKB’nin de güne benzer bir açılış yapacağını ortaya koyarken, bu alıcılı başlangıcın ilerleyen saatlerde devam edip etmeyeceği ise başta Almanya’daki ZEW olmak üzere ABD’deki TÜFE, sanayi üretimi ve KKO datalarıyla belli olacaktır. Eylül ayı başında Avrupa Merkez Bankası ile ABD Merkez Bankalarının aldığı kararların piyasalara pozitif psikolojik yansımalarına bakarak bugünkü ZEW verisinin olumlu gelebileceğini düşündüğümü söyleyebilirim. ABD verilerinin ise, beklentilere yakın şekilde geleceğini düşünmem kapsamında İMKB’nin pozitif başladığı günü bu şekilde sonlandırması yüksek bir ihtimal olarak görünüyor. Mevcut haber akışı içerisinde İMKB’yi bozabilecek herhangi bir unsurun bulunmaması da bu yükseliş trendine güç katmaktadır. Bu nedenle, çok aykırı bir haber gelmediği takdirde, ivme kaybederek de olsa yükselişin sürmesi muhtemeldir diyebilirim.

Bugün ne yapılmalı?

Yurtdışı piyasalardaki pozitif havanın bu sabah da sürüyor olmasına bağlı olarak İMKB’nin 70.000 civarından güne başlamasını ve bu olumlu konumunu açıklanacak verilerin ardından da devam ettirmesini bekliyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

MGROS, PETKM, TAVHL, THYAO

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK/TCMB Eylül ayı Tüketici Güven Endeksi sonuçlarını açıklayacak
10:00 – (Türkiye) Rekabet Kurumu, Çimento ve Hazır Beton Sektöründe Faaliyet Gösteren Teşebbüsler Hakkındaki Soruşturmanın Sözlü Savunmasını alacak
11:00 – (İspanya) Ağustos ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
11:00 – (İtalya) Ağustos ayı dış ticaret verileri açıklanacak
11:30 – (İngiltere) Eylül ayı TÜFE açıklanacak
12:00 – (Almanya) ZEW endeksi açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Eylül ayı TÜFE açıklanacak
15:30 – (ABD) Eylül ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: TÜFE 0,5%, çekirdek TÜFE 0,2%)
16:15 – (ABD) Eylül ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0,2%, KKO 78,3%, İmalat Sanayi 0,1%)
xx:xx – (ABD) Bank of America, IBM ve United Health Group`un bilançoları açıklanacak (Beklenti: BofA -0,08 $, IBM 3,61 $, UHG 1,30 $)
xx:xx – (Türkiye) Hazine 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalesi düzenleyecek
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları