Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Peki, bugün piyasada neler olacak?

Bigpara Haber

AB liderleri yurtdışı borsaları taşıdı, Fitch ise IMKB’yi vurdu...


ABD’de haftalık işsizlik maaş başvuruları ve Phily FED imalat endeksi gibi verilerin beklentilerin bir miktar altında gelmesine karşılık Avrupa Birliği liderlerinin Yunanistan’ı kurtarmak için bir araya geldiği zirvede 158 milyar Euro’luk yeni bir pakette anlaşmaya varılmasının getirdiği olumlu hava ve bilançoların genellikle beklentilerden daha iyi çıkması, yurtdışı borsaları %1 civarında artıya taşıdı.

Yurtiçinde ise, kredibilitesini kaybetmeye yüz tutmuş kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch’in Türkiye’ye yönelik açıklaması güne damgasını vuran gelişme oldu ve IMKB-100 endeksi gün içinde %3’ü aşan kayıplarının ardından günü %1.2 ekside tamamladı.

Kredi derecelendirme kuruluşları her geçen gün daha fazla itibar kaybediyor...

Teknik açıdan kan kaybetmeye devam eden IMKB-100 endeksi, Fitch’den gelen “cari açığın yarattığı belirsizlik nedeniyle not artışı belirsiz, Türkiye AB’deki krize cari açık yüzünden diğer gelişmekte olan ülkelerden daha açık, TCMB politika bileşiminin başarısı en iyi ifadeyle karışık” açıklamalarıyla alt üst oldu.
 
Elbette bu açıklamaların bir kısmı zaman zaman IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşlar tarafından da dillendiriliyor ve bazı açılardan haklılık payı içeriyor olsa da, Avrupa’da batmanın eşiğine gelmiş pek çok ülkeye “A” notu veren ve bazı ülkelere yönelik bu tutumunu sürdüren kredi derecelendirme kuruluşlarının henüz kriz belirtilerinin görülmediği Türkiye açısından böyle ifadeler kullanması oldukça manidar ve sorgulanması gereken bir davranış. Ayrıca, son 6 yılın dibine ulaşan yabancı takasının bu noktaya kadar gerilemesi, bu haberin bir takım yabancılar tarafından daha önce duyulmuş olabileceğini de (paranoyakça) düşünmemize neden oluyor.

Bugün tepki alımı ile 61.000’in üzerini bekliyoruz...

Bugünün piyasa gündeminde sadece Almanya’dan IFO güven endeksinin bulunması nedeniyle gün içinde piyasaların kısa süreli bu veriye yönelik tepki vereceğini söyleyebiliriz. Dün IMKB-100 endeksinin 59.400 seviyesinden dönerek 60.000’in üzerine çıkması ve günü 60.800 civarından tamamlaması kötünün iyisi olarak adlandırılabilir ama endeksteki zayıflığın sürüyor olması, önceki yazılarımızda da defalarca belirttiğimiz yeni pozisyon açılmamalı düşüncemizi korumamıza neden oluyor. Tepki alımlarıyla 61.000’in üzerine çıkılmasını beklediğimiz bugün 60.500 ilk destek olarak takip edilebilir.

Bugünün piyasa takvimi:

11:00 – (Almanya) IFO güven endeksi açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Mayıs ayı yeni sanayi siparişleri açıklanacak

Bugün açıklanacak ABD bilançoları:

General Electric (0.32 $), McDonald`s (1.28 $), Verizon (0.55 $), Caterpillar (1.75 $)

Yazarın Diğer Yazıları