Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Patriot mevzusu alım için kullanılmalı

Avrupa borsaları negatif haberlere rağmen dirençli kalmaya devam etti

Bigpara Haber

Avrupa borsaları negatif haberlere rağmen dirençli kalmaya devam etti…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Avrupa Birliği Maliye Bakanlarının Yunanistan konusundaki görüşmeleri ve kararı 26 Kasım’a ertelemesine karşılık gün içerisinde gelen açıklamalardan bir anlaşma sağlanabileceğine yönelik oluşan iyimserlik ve ABD’de yayınlanan makro ekonomik verilerin ağırlıklı olarak beklentilerden daha iyi gelmesi (işsizlik maaş başvuruları ve PMI imalat endeksi iyi, öncü göstergeler paralel, tüketici güveni ise kötü) dün Avrupa borsalarının ufak da olsa günü artıda tamamlamasına neden oldu.

ABD tarafında ise, Avrupa borsalarının fiyatlandırdığı bu gelişmelerin yanı sıra Avrupa kapandıktan sonra İsrail ile Filistin arasında varılan ateşkes anlaşmasının bölgedeki gerilimi düşürmesinin ABD borsalarına olumlu yansıması, endekslerin ortalama %0,3 yükselmesine imkan tanıdı. İMKB’de ise, Moody’s’in hayal kırıklığına rağmen yaşanan %1’lik yükselişin daha sonra gelen patriot füze savunma sistemlerinin Türkiye’ye konuşlandırılması haberiyle eksiye dönmesi etkiliydi.

Patriot mevzusu alım için kullanılmalı…

Yunanistan konusunda anlaşmaya varılamamasının yanı sıra Fransa’nın kredi notunun düşürülmesine tepkisiz kalarak Pazartesi gününü beklemeye geçen Avrupa borsalarının bu tavrı, en azından Perşembe – Cuma günlerini de benzer şekilde dirençli ve/veya alıcı ağırlıklı geçirebileceğini gösteriyor. Yurtiçinde ise, Moody’s’i pek takmayan ve hatta gün içerisinde %1 artıya giden İMKB-100 endeksinin patriot konusunu sorun yapar gibi görünerek 70.000’e doğru gerilemesinin çok fazla korkutmamasını tavsiye ediyorum. Düzeltme ve/veya daha fazla hisse alımı için kullanıldığını düşündüğüm bu haberin negatif etkisinin şayet bugün devamının geldiği görülmezse, “70.000 seviyelerine doğru geri çekilmeler kısa vade için alım yönünde değerlendirilmeli” görüşümün uygulanmasının doğru olacağı kanaatindeyim. Kasım ayının kar satışı veya dinlenme dönemi olarak geçirilmesinin ardından Aralık ayında mali sektör öncülüğünde geleneksel yıl sonu çıkışı beklentim nedeniyle, Aralık ayında düşen faizlerin karlılığı artıracağı bunun da bankalara pozitif yansıyacağı gözönünde bulundurulursa, 70.000 seviyesi destek ve zarar kes seviyesi olarak takip edilerek, kısa vadeli hisse pozisyonu artırılabileceği ve/veya mevcut pozisyonların korunabileceği kanaatindeyim. Bugün ABD borsalarının Şükran günü nedeniyle kapalı olması nedeniyle piyasalar Avrupa odaklı hareket edecektir. Çin’de sabah açıklanan PMI verisinin 50 olan kritik sınırın üzerine çıkmasının getirdiği olumlu havayla güne 70.600 civarından başlamasını tahmin ettiğim İMKB-100 endeksinin gün boyunca pozitif tarafta kalmasını bekliyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

YKBNK, SISE, TKFEN, SNGYO, ECZYT

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

CRDFA, ISFIN, FFKRL, FONFK, GARFA, SEKFK, VAKFN (Hisseye beklenen etkisi, “NÖTR”): Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu TBMM`de kabul edildi.

KLGYO (Hisseye beklenen etkisi, “sınırlı OLUMLU”): Kiler GYO’nun yüzde 50 hissesi bulunan Zonguldak arazisinde, konut ve alışveriş merkezi yapılacak. Hürriyet Gazetesinin haberine göre, bu yıl inşaatına başlanacak projenin alışveriş merkezinde 71 adet küçük dükkan, 8 büyük dükkan, 5 sinema salonu, bir teknomarket, 9 foodcourt ve bir restoran yer alacak. (Hürriyet)

PETKM (Hisseye beklenen etkisi, “sınırlı OLUMLU”): Petkim`in Aliağa`da kuracağı dev konteyner limanının temeli Aralık ortasında atılacak. Toplam 1,5 milyon TEU kapasitesi ile Alsancak Limanı`nın yaklaşık 1,5 katı olacak liman için 250 milyon dolarlık yatırım yapılacak. (Yeni Asır)

Günlük piyasa takvimi:

14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Kasım ayı ikinci sonuçları açıklanacak
17:00 – (Euro Bölgesi) Kasım ayı tüketici güven endeksi (öncü) açıklanacak
xx:xx – (ABD) Piyasalar Şükran Günü nedeniyle kapalı olacak
xx:xx – (AB) AB liderleri bütçe görüşmeleri için bir araya gelecek

Yazarın Diğer Yazıları