Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Paraya yön verenler böyle istiyor

Mevcut pozisyonlar 66.000 seviyesinin altına sarkılmadığı sürece korunmaya devam edilmeli

Bigpara Haber

Yapılan söylentileri durdurmak üzere İspanya Başbakanı Rajoy’un şu an yardım talebinde bulunmayı düşünmedikleri açıklaması global spekülasyon çetesinin moralini bozdu.



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Gerek bu neden gerekse Çin, Japonya, Hindistan gibi ülkelerde dün sabah açıklanan ve beklentilerden kötü gelen makro verilerin rahatsızlığıyla güne ekside başlayan borsalar, ilerleyen saatlerde Euro Bölgesi’nden perakende satışlar, ABD’den ADP özel sektör istihdam ve ISM hizmet verilerinin pozitif katkısıyla toparlanarak günü hafif yükselişlerle tamamladı. Yurtiçinde ise, beklentilere paralel gelen Eylül ayı enflasyon (TÜFE) verisiyle artıda sürdürülen seyir, Suriye’den atılan top mermilerinin Akçakale’de ölümlere sebep olmasının bölgede gerilimi artıracağı endişesini beraberinde getirerek satış şeklinde karşılanarak eksiye dönülmesine yol açtı.

Paraya yön verenler böyle istiyor…

Bütçe performansında yaşanan bozulma, bunun telafi edilmesi için getirilen ek vergiler ve yapılan zamların gerek enflasyona neden olması gerekse büyümeyi yavaşlatacak olması ve iyileşme olsa da halen yüksek seyrini koruyan cari açığın kredi derecelendirme kuruluşlarının en önemli gördüğü üç sac ayağının birden çöktüğünü ortaya koymasına rağmen Salı günkü %1’lik yükselişte halen Türkiye’nin kredi notunun artırılacağı söylentisinin çıkartılmasına kesinlikle inanılmamasını tavsiye ediyorum. Sadece birilerinin cebini doldurmaya hizmet eden bu mantığın Suriye ile geldiğimiz aşamada kredi notumuzun nasıl artırılacağını da izah etmesini merakla bekliyorum! Dün açıklanan enflasyon verisini bile, muhteşem, olağanüstü iyi şeklinde karşılayacak bir grup var ki, ben bu gruba örf adetlerimize uygun söyleyebilecek bir şey bulamıyorum. Elbette yılın son çeyreğinde tamamen baz etkisine (2011 son çeyreğinde TÜFE kümülatif %5,66) dayalı olarak enflasyon gerilecektir ama normal şartlarda kesinlikle TCMB hedeflerinin tutturulmasını mümkün görmüyor ve Ekim ayı içerisinde açıklanacak raporda yukarı yönlü revizyon bekliyorum. Eylül ayı enflasyonunda son yapılan zamların sadece bir kısmının yer alması nedeniyle, Ekim ayındaki rakamların çok daha yüksek olması gerekiyor ki (TÜFE’de neredeyse %2), bu da 2012 enflasyonunun %7’nin üzerinde olmasını muhtemel kılıyor. Önceki günde yaşanan hareketlerden görünen o ki, temel dayanağı gerçek ve/veya doğru olsa da olmasa da, paraya yön verenler halen yükselişe oynuyor. Global likidite genişlemesine bağlı olarak bu psikoloji henüz bozulmuş değil. Bu nedenle, mevcut pozisyonlar 66.000 seviyesinin altına sarkılmadığı sürece korunmaya devam edilmelidir.

Bugün ne yapılmalı?

Dün sınırımızdaki tehlikeli gelişmelerin akşam geç saatlerde Suriye tarafından özür ve geçmiş olsun dileğiyle giderilmeye çalışılması, Türkiye’nin tavrının savaştan ziyade caydırıcılık temelinde olması bugün İMKB’nin daha serin kanlı ve pozitif yönlü hareket edeceğinin sinyallerini veriyor. Bu nedenle, güne 67.000 seviyesinin üzerinde artıda başlayacağını düşündüğüm İMKB’nin saat 15:30’daki Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin konuşmasına kadar bu konumunu sürdürmesini bekliyor ve Draghi’nin açıklamarına göre pozisyon alınmasını tavsiye ediyorum. Gün içerisinde takip edilecek önemli veriler olaraksa; Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararları, işsizlik maaş başvuruları, fabrika siparişleri, inşaat sektörü PMI verileri sıralanabilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ASELS, ENKAI, OTKAR, HALKB

Günlük piyasa takvimi:

10:30 – (Almanya) Eylül ayı inşaat sektörü PMI açıklanacak
14:00 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
14:30 – (Türkiye) TCMB, TÜFE ve ÜFE bazlı reel efektif kur gerçekleşmelerini açıklayacak
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,75%)
15:30 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi basın toplantısı düzenleyecek
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 370.000)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı fabrika siparişleri verisi açıklanacak (Beklenti: -6,0%)

Yazarın Diğer Yazıları