Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Papandreu’nun resti, rest ile karşılandı

Bigpara Haber

FED’in dün akşam faizleri değiştirmediğini duyurmasının ardından FED Başkanı Bernanke’nin ekonomiye ilişkin tahminleri ve görünümü aşağı çeken açıklamaları ve yeni bir parasal genişlemeye gidileceğine dair sinyal verilmemesine rağmen bu durum piyasa oyuncuları tarafından temkinli karşılandı.
 
Normal şartlarda büyüme tahmininin 1 aşağı çekilmesi, işsizliğin de 0.2% artırılması ABD borsa endekslerine olumsuz yansıması gerekirken şu an için yatırımcıların beklemeyi tercih ettiğini görüyoruz ve bu duruşun ilk olumsuz gelişmede satış baskısını artırmada bir bahane olarak kullanılacağını tahmin ediyoruz.

Dün ayrıca, Merkel – Sarkozy – Papandreu görüşmesinden olumlu bir sonuca ulaşılamadı. Papandreu’nun duruşundan taviz vermemesine bir rest olarak Merkel ve Sarkozy’nin Yunanistan’a AB, IMF yardımını referandum sonrasına kadar askıya alındığını açıklaması bugün borsaların güne düşüş yönünde başlayacağını gösteriyor. Bu nedenle, gün içinde ara desteklerin çalışacağını düşünüyoruz.

Şayet, Yunan hükümeti önümüzdeki günlerde bu tavrından taviz vermezse, bu durum global piyasalarda baskıyı artıracağından, hisse senedi taşıyan yatırımcıların daha dikkatli olması gerekiyor.

Bugün piyasa gündeminin yoğun olması sebebiyle başta yurtiçindeki enflasyon olmak üzere G20 zirvesi ve ABD dataları yakından izlenmelidir. Güne ilişkin genel bakışımızın olumsuz olması nedeniyle, bugün hisse alınmasını önermiyor, gün içinde 55.000 kırılırsa hisse azaltmayı tavsiye ediyoruz.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler:

CIMSA, TCELL, KOZAL, PRKME, IZMDC

Günlük piyasa takvimi:
09:00 – (Türkiye) Eczacıbaşı İlaç`ın Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapılacak
10:00 – (Türkiye) TÜİK Ekim ayı enflasyon verilerini açıklayacak (Beklenti: TÜFE 2.78%, ÜFE 1.66%)
14:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 400.000)
14:30 – (ABD) 3.çeyrek tarım dışı verimlilik açıklanacak (Beklenti: 2.5%)
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 1.50%)
16:00 – (ABD) Temmuz ayı fabrika siparişleri verisi açıklanacak (Beklenti: -0.2%)
16:00 – (ABD) Ekim ayı ISM imalat dışı endeksi açıklanacak (Beklenti: 53.5)
xx:xx - G20 Zirvesi Fransa`da yapılacak (3-4 Kasım)

Yazarın Diğer Yazıları