Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Panik satışa gerek yok

Bigpara Haber

Global piyasaların Bernanke, Draghi ve Kuroda’nın teşvikleri ile devam eden sarhoşluğu aralarda açıklanan bir takım pozitif veriler ve bilançolarla sürüyor.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu kapsamda, dün Almanya’dan gelen pozitif fabrika siparişleri verisinin banka bilançoları ile desteklenmesi, amiyane tabirle para manyağına dönmüş borsalardaki olumlu havanın devam etmesini sağladı. Yurtdışı borsalardaki pozitif görüntüye karşılık Borsa İstanbul ise, 90.000’e ulaştırdığı yükselişinin yorgunluğu ile uzun bir süreden sonra negatif ayrışma sergiledi ve 90.400’den dönerek, kar satışlarıyla aşağıda 89.000 seviyesini test etti.

Peki, dünkü negatif ayrışmanın önümüzdeki günlerde (kısa vadede) devam etmesini bekliyor muyum? Lafı uzatmadan cevabım şu an için “hayır”. Elbette yaşanan hızlı yükselişin sindirilmesi, karşılaştırılan ülke borsalarına göre sergilenen yüksek performans ve beklentilerin sona ermeye başlamasının getirebileceği kar satışları aşağı yönlü riskler olarak bir kenarda duruyor ama unutulmamalıdır ki halen not artırımı hikayesinin sürdüğü bir ortamda politik açıdan barış sürecinin yolunda gitmesi, Borsa İstanbul’da orta-uzun vade için destek olmaya devam edecektir.

Bu kapsamda, daha kısa vade açısından bakan yatırımcılara tavsiyem, olası not artışı haberinin kar satışı yönünde kullanılması, sonrasında yaşanabilecek kar satışları ile yukarıdan verilen hisselerin geri yerine konulmasıdır. Bireysel yatırımcılar açısından kısa vadeli işlemlerin yarattığı riskler nedeniyle genellikle bu tür hareketlerden uzak durmalarını tavsiye ediyor, buna karşılık içinde bulunduğumuz ortamın olumlu görüntüsüne de bağlı olarak orta-uzun vadeye yönelik beklentisi olan BIST-30-50-100 hisseleri içerisinden değerlemeler açısından halen makul hisselerin tercih edilmesini öneriyorum (Örneğin: SISE, TCELL, BAGFS, TUPRS).

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler
HALKB, TCELL, TUPRS

Bugünkü Temettü Ödemeleri (Net Nakit)
ENKAI (%6,80), ISGSY (%17,50)

Bugünkü Genel Kurullar
AYEN, EKGYO, GUBRF, NETAS, VKING

Günlük piyasa takvimi
10:00 – (Türkiye) TÜİK Mart ayı sanayi üretimi verilerini açıklayacak (Beklenti: 1,3%)
12:30 – (Türkiye) Mart ayı bankacılık sektörü verileri açıklanacak
12:30 – (Almanya) 5 yıl vadeli fedaral tahvil ihraç edecek
13:00 – (Almanya) Mart ayı sanayi üretimi açıklanacak
17:30 – (ABD) Haftalık DOE petrol stokları açıklanacak
17:30 – (Türkiye) Nisan ayı faiz dışı dengeyi açıklayacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları