Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Oyuncular işin iyice cılkını çıkarttı…

Veri beklentilere paralel şekilde pozitif çıkarsa bu durum “alım”, negatif çıkarsa da “satım” yönünde kullanılmalıdır

Bigpara Haber

Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının faizleri değiştirmediği, ABD verilerinin beklentilerden iyi geldiği, yurtdışı borsaların yataya yakın seyrettiği ve pariteler ile Suriye gerginliğine bağlı olarak altın ve petrol fiyatlarının yükselişe geçtiği bir ortamda, Meclis’te oylanan tezkerenin getirdiği gerilim, olası savaş riskinin fiyatlandırılması, İMKB-100 endeksinin bir ara 66.000 seviyesinin ve teknik desteklerinin altına inmesine sebep oldu. 

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Meclis’te tezkere kararının alınmasının ardından iktidar partisinden bazı milletvekillerinin ve daha sonra Başbakan Erdoğan’ın “savaş niyetimiz yok, amaç caydırıcılık” şeklinde açıklamalarda bulunması İMKB-100 endeksinin toparlanarak artıya geçmesine neden oldu.  Dün İMKB’de teknik ve önemli desteklerin kırıldığı izleniminin yaratılması esasında bize göre bir oyundan başka bir şey değildi. Şöyle ki, bu menfur saldırının önceki gece BM, NATO, AGİT gibi alanlara taşınması, bu kurumlardan Suriye’yi kınama ve her iki tarafa soğukkanlı olun yönünde açıklamalar gelmesi, NATO’nun ilgili 4 ve 5.maddesinin işletilmesinin şu aşamada hayata geçirilemeyeceğinin söylenmesi zaten bir savaş ihtimalini sıfırlıyordu. Fakat bu haber akışına rağmen içeride öyle bir hava yaratıldı ki, sanki Türkiye Suriye’ye savaş açacak. Kargaların bile güleceği bu senaryo ile işletilen silkeleme operasyonu sonrasında İMKB, Avrupa borsalarının ekside bulunmasına rağmen günü artıda tamamlayarak teknik görünümünü bozmadı.

Her fırsatta yalan yanlış haberlerle her şeyi alım yönünde değerlendiren yatırımcı kisvesi altındakilerin oyunu nereye kadar sürer bilinmez ama şu bir gerçek ki paranın bu kadar bol olduğu bir ortamda birileri buna maalesef ki istemeden de olsa çanak tutuyor. Bu kapsamda, birkaç yıldan daha az sürede etkisini göstereceğini düşünmediğim yapısal reformlara kadar bu durum devam edecektir. Bu nedenle, 2013 yılında 2008’dekinden daha sert bir kriz yaşanmadığı takdirde (ki sosyal huzursuzlukların da artmaya başlaması ve alınan tedbirlerin etkisiz kalacağını düşünmemize bağlı olarak bu yönde ciddi endişelerimiz var) borsalardaki yükseliş eğiliminin, şu an elimizdeki donelere bakarak, dalgalı da olsa, 2015 yılına kadar sürmesi yüksek bir ihtimal olarak görünüyor. Bugünün özneline döndüğümüzde ise, güne yön verecek iki gelişme; ABD makro verileri ve İspanya olacaktır. Çarşamba günü yayınlanan ve bugünün öncü göstergesi olarak da yorumlanan ADP özel sektör istihdam datasının beklentilerden daha iyi gelmesi bugünkü tarım dışı istihdam verisinin de iyi çıkacağı yönündeki beklentileri artırdı. Şayet, veri beklentilere paralel şekilde pozitif çıkarsa bu durum “alım”, negatif çıkarsa da “satım” yönünde kullanılmalıdır.

Bugün ne yapılmalı?

ABD borsalarının dünü yükselişle kapatmasının ardından bugüne de yatayda başlaması ve Almanya vadeli borsalarının %0,4 civarında artıda seyretmesine karşılık Halkbankası’nın özelleştirilmesine yönelik Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan gelen açıklamanın kuracağı baskı ile İMKB’nin güne yaklaşık 100 puanlık bir artıyla başlamasını bekliyorum. Saat 15:30’a kadar Halkbank kaynaklı olarak artı eksi arasında gidip gelindikten sonra ise, ABD verilerinin güne son noktayı koyacağını tahmin ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

EREGL, BIMAS, ENKAI, OTKAR

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (İspanya) Ağustos ayı sanayi üretimi açıklanacak
13:00 – (Almanya) Ağustos ayı fabrika siparişleri açıklanacak
15:30 – (ABD) Eylül ayı istihdam verileri açıklanacak (Beklenti: Tarım dışı istihdam 113.000, işsizlik oranı 8,1%)
16:00 – (Türkiye) ÖİB`nin 17 adet Akarsu Santrali “işletme hakkının verilmesi” yöntemi ile özelleştirilmesinde son teklifler alınacak

Yazarın Diğer Yazıları