Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Orta vadede yön hala yukarı

Global piyasalar iyimserlik ve kötümserlik arasında bir gidip bir gelirken aynı zamanda karar vermekte de zorlanıyor

Bigpara Haber

Global piyasalar iyimserlik ve kötümserlik arasında bir gidip bir gelirken aynı zamanda karar vermekte de zorlanıyor.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Açıklanan son makro veriler çerçevesinde ABD’de 2013 yılının son çeyreği ve/veya 2014 yılı ilk çeyreğinde varlık alım programının sona erdirileceği endişesi zaman zaman hakim olurken, diğer yandan merkez bankalarının yeni varlık alım programları açıklaması piyasaların anında yön değiştirmesini sağlıyor. Bu doğrultuda görünen o ki, FED parasal genişleme operasyonlarını yavaşlatsa bile Avrupa’nın durumu ve Japonya’nın yeni parasal genişleme adımları muhtemelen 3.çeyreğe kadar daha global borsa endekslerini beslemeye devam edecektir. Gerek bu neden gerekse Moody’s ve/veya JCR’dan gelebilecek bir not artırımı ve toplumsal barışı sağlama adına atılan adımların yabancı yatırımcılar nezdinde olumlu yer bulması bir süre daha Borsa İstanbul’u ayakta tutmaya devam edecektir düşüncesindeyim ama burada sorulması gereken esas soru “global borsa endekslerinden bu kadar ayrışma yaşanırken bu durum daha nereye kadar devam edecek” olmalı.

Türkiye’nin devamlı karşılaştırıldığı ülkelerin başında gelen Brezilya’da Bovespa’nın 2012 yılına kadar devamlı Borsa İstanbul’un üzerinde performans sergilediği görülürken, bu durumun 2012 yılında tersine döndüğünü izledik. Öyleki, 2009 yılında 15.763 puan olan Bovespa – BIST farkı 2011 yılında 5.487 puana geriledikten sonra bu fark 2012 yılında BIST lehine 17.256 puan olarak değişti ve 2013 yılı Mart sonunda da aradaki fark daha da açılarak 29.547 puana kadar çıktı. Peki bu durum daha ne kadar devam edebilir? O bir muamma ama şayet Türkiye kendi iç barışını sağlayarak bölgedeki liderliğini pekiştirici adımlar atarsa, yatırım yapılabilir seviyeye yükselme beklentileriyle bu durum sürdürülebilir bir hale gelebilir.

Yurtiçinde yayınlanan son veriler ekonomide yavaşlamanın devam ettiğini ve bir takım verilerde iyileşme hızının durduğunu gösterse de, halen pek çok ülkeye nazaran daha iyi konumda bulunulması Borsa İstanbul’a ilginin sürmesine neden oluyor. Bu çerçevede, yurtdışı piyasalarda kırılganlık devam ettiği sürece BIST-100 endeksinden kalıcı para çıkışı beklenmemelidir ve kısa vadede de 84.000 – 86.500 aralığı hareket bandı olarak görülmelidir. Şayet önümüzdeki haftalarda bir not artırımı gelirse, o zaman endeksin 86.500 seviyesini bu kez aşması mümkün olacaktır ve işte o zaman finans dışı sektör hisselerinde (BIST-50 içinden) yeni pozisyon açılabilir. Buna karşılık, haber akışı negatif yönde ağırlık kazanırsa, 84.000 seviyesi hisse satışı olarak takip edilmelidir. Şu anki konjonktürde Borsa İstanbul’un orta vadeli yönünü yukarı görüyor, bu nedenle de orta vadeli yatırımcıların bu pozisyonlarını BIST-50 hisseleri dahilinde taşımalarını öneriyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
KOZAL, SAHOL

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
DYHOL (Hisseye beklenen etkisi, “NÖTR”): Dolaylı bağlı ortaklığı DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş. (Kanal D), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından açılan Karasal Sayısal Yayın Lisansı Sıralama İhalesini (HD Yayın Yapma Lisansı) KDV hariç 51.200.000-Türk Lirası bedel üzerinden ve ihale sonunda teklifleri aynı olan dört şirket arasında sıralama önceliği kura ile belirlenmek suretiyle, ilk sırada tamamladı. İhale sonucu RTÜK`ün onayı ile kesinleşecektir. Karasal Sayısal Yayın Lisansının süresi 10 yıldır. (KAP)
TCELL (Hisseye beklenen etkisi, “POZİTİF”): Şirket, 2012 yılı olağan genel kurul toplantısını 22.05.2013 tarihinde yapacağını açıkladı. (KAP)

Bugünkü Temettü Ödemeleri (hisse başına net nakit):
KCHOL (%16,4)

Bugünkü Genel Kurullar:
BRYAT (11:00), CMENT (10:00), CMBTN (15:00), DAGHL (11:00)

Günlük piyasa takvimi:
11:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası`nın toplantı tutanakları yayınlanacak
16:00 – (Kanada) Kanada Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak
21:00 – (ABD) `Bej Kitap (Beige Book)` raporu açıklanacak
23:00 – (Brezilya) Brezilya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak

Yazarın Diğer Yazıları