Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Olumlu beklentileri fiyatlandırıyor

Olumlu beklentileri fiyatlandırıyor

Bigpara Haber

Yunanistan’da muhalefetle yürütülen görüşmelerin bugüne sarkmasının yarattığı tedirginlik, Çin ve Almanya’nın sanayi üretiminin düştüğü/düşebileceği endişelerinin hâkim olduğu Avrupa borsaları, dünü gün boyunca satış baskısıyla geçirmiş olsa da gün sonunda kapanışlar yatayda gerçekleşti.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


FED Başkanı Bernanke’nin dün yaptığı konuşmada “%8,3’e gerileyen işsizlik oranının işgücü piyasasındaki zayıflığı gerektiği ölçüde yansıtmadığını, işgücü piyasasının normale dönmekten hâlâ çok uzak olduğunu ve faizlerin düşük seviyesinin büyümeyi desteklemek için gerekli olduğunu” ifade etmesi, ABD borsalarına destek verdi ve Avrupa’nın aksine Yunanistan’da çözüme ulaşılacağının fiyatlandırılması ABD borsalarının günü artıda kapatmasına neden oldu.

Bugünün veri akışında önemli bir makro data bulunmaması, gözlerin yine Yunanistan’daki görüşmelere odaklanmasına neden olacak gibi görünüyor.

Bazı zorunluluklara bağlı olarak Yunanistan’ın yeni tedbirleri onaylayarak 130 milyar euro’luk kredi diliminin serbest bırakılmasını sağlayacağı düşüncesi yurtdışındaki olumlu havaya ve euro / dolar paritesine destek veriyor. Bu kapsamda, bugüne ertelenen muhalefet liderleri görüşmesi yakından izlenmelidir.

Düşük bir ihtimal görünmekle birlikte, muhalefet ikna edilemezse Yunanistan’ın iflasına hızla ilerleneceği düşüncesinin borsalara satış getireceği unutulmamalı.

Buna karşılık, şu an yapılan fiyatlandırmalar yeni tedbirlerin kabul edileceği ve saç traşı konusunda uzlaşıya varılacağı şeklindedir. Bu yönde gelebilecek haberler ise (büyük ihtimalle), borsalardaki yükselişin devamını getirecektir.

Dünyanın en önemli otomobil üreticilerinden Toyota’nın kar tahminini yükseltmesi, vadeli borsaların %0,15 civarında artıda olması ile bugüne 60.700 civarından başlayacağını tahmin ettiğimiz İMKB-100 endeksinde gün içi destek 60.500, zarar kes olarak 60.000 kullanılmalıdır.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:

TRGYO, AKENR, KILER, BRSAN, TRKCM, ALARK

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:

THYAO (Olası etki: Nötr): İflas başvurusunda bulunan İspanyol havayolu şirketi Spanair`in stratejik ortaklık teklifini kârlı bulmadıkları için teklifi geri çevirdiklerini söyleyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Polonya şirketi LOT`un alınması konusunda hazırlanan raporun bu ay tamamlanacağını kaydetti. (Zaman)

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK Aralık ayı sanayi üretim endeksini açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Şubat ayı ilk sonuçları açıklanacak
xx:xx – (ABD) Cisco Systems bilançosunu açıklayacak
xx:xx – (ABD) San Francisco FED Başkanı John Williams konuşma yapacak

Yazarın Diğer Yazıları