Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Olumlu beklentiler terse mi dönüyor?

Olumlu beklentiler terse mi dönüyor?

Bigpara Haber

Dünkü Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısının iptal edilmesine karşılık yapılan telekonferans görüşmesinde kurtarma paketinin 20 Şubat’tan önce verilmemesi kararının Yunanistan’ı iflasa sürükleyen bir sürece girilmesine neden olacağı görüşleri, Avrupalı liderlerin Yunanistan konusundaki görüş ayrılıklarının sürüyor olması ve zaman zaman bu yönde sert açıklamaların gelmesi, FED’in 24-25 Ocak toplantısına ilişkin toplantı tutanaklarında 3.parasal genişleme operasyonuna yönelik fikir ayrılıklarının olduğunu görülmesinin son 1-1,5 ayda sadece bu yönde oluşturulan beklentilerle yükselen borsalar açısından önemli bir risk oluşturması özellikle Avrupa piyasaları kapandıktan sonra ABD borsalarında satış baskısı oluşturdu.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu haberlerin önemli bir kısmının akşam geç saatlere denk gelmesi Avrupa borsalarının bu negatif havadan etkilenmemesine, buna karşılık olumsuzlukların bugünün sabahında fiyatlandırılmasına neden olacaktır. Bu kapsamda, yeni güne Yunanistan ve QE3 gerginliğe ile düşüş yönünde başlayacak olan İMKB-100 endeksi, ilerleyen saatlerde bu gelişmelerin yanı sıra ABD’de açıklanacak makro ekonomik verilerin etkisi altında kalarak hareket edecektir.

Şayet FED yetkililerinin daha fazla menkul kıymet alımı konusundaki görüş ayrılıkları ilerleyen aylarda da artan şekilde devam ederse, bu durum piyasalardaki toparlanmanın tek dayanak noktası olan QE3’e yönelik oluşturulan beklentilerin yok olmasına ve gelişmekte olan ülke borsalarında yeni bir düşüş dalgasının yaşanmasına yol açacaktır. Şu an için bunu gerektirecek herhangi şey olmamasına karşılık temkinli olmak bağlamında hatırlatmakta fayda var.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

MUTLU, AYGAZ, ANELE, THYAO, MGROS

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:

AFYON (Olası etki: Negatif): Çimsa, Afyon Çimento’nun %51’lik hissesine denk gelen 1.530.000 TL nominal değerli hisseyi 57.530.000 TL bedelle (hisse başına 37,60 TL) PARCIB SAS’tan satın almak üzere hisse devir anlaşması imzaladı. (KAP)

Seans sonrası açıklanan 2011/12 dönemi bilançoları:

LKMNH

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK/TCMB Ocak ayı Tüketici Güven Endeksi sonuçlarını açıklayacak
15:30 – (ABD) Ocak ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE 0,4%, çekirdek ÜFE 0,2%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 365.000)
15:30 – (ABD) Ocak ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri açıklanacak (Beklenti: Başlangıçlar 675.000, İzinler 684.000)
17:00 – (ABD) Şubat ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak (Beklenti: 9,5)

Yazarın Diğer Yazıları