Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Not görünümü indirimine karşılık başlangıç yatayda...

Bu haberleri ilerleyen haftalarda gelebilecek yeni olası negatif gelişmeler çerçevesinde artçı etkileri göz ardı edilmemelidir

Bigpara Haber

İspanya, Yunanistan ve Çin’den olmak üzere pek çok negatif haberin üst üste geldiği ve karamsarlığın hakim olduğu bir günün ardından Avrupa borsaları sert satışlarla karşılaşırken, İMKB-100 endeksi nispeten biraz daha sağlam durmaya çalıştı ama bir hafta on gündür söylediğim riskler ve beklentilerim çerçevesinde günü 61.000 seviyesinin altına inerek tamamladı.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Dünkü gelişmeleri tekrar etmeye gerek görmememe karşılık bu haberlerin ilerleyen haftalarda gelebilecek yeni olası negatif gelişmeler çerçevesinde artçı etkileri göz ardı edilmemelidir.

Bu kapsamda, Moody’s’in Almanya, Hollanda ve Lüksemburg’un kredi notu görünümlerini negatife düşürdüğü haberi bu sabah değil de ilerleyen günlerden birinde gelmiş olsaydı, verilecek tepki muhtemelen düne benzer şekilde yüzde 2-3 civarında değer kaybı şeklinde olurdu. Fakat, haberin bana göre bilinçli olarak bu sabah yayınlanmış olması, dünkü yaklaşık %3’lük değer kayıplarının ardından Avrupa borsalarında verilecek tepkiyi nötralize edecek veya sınırlandıracaktır.

Bu nedenle, bu habere yönelik olarak güne başlarken çok olumsuz bir tavır içerisinde olunmamasını tavsiye ediyorum. Avrupa borsaları kapandıktan ABD borsaların gösterdiği toparlanma çabası ve Çin’de açıklanan HSBC imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi verisinin artış kaydetmesiyle İMKB’nin bugüne yatayda başlama ihtimali yüksek görünüyor. İlerleyen saatlerde ise, Yunanistan başta olmak üzere makro veriler ve Avrupa ekonomisinden gelecek haberler takip edilmelidir. Önümüzdeki günlerde 60.000 seviyesini kendine destek yapmaya çalışacağını tahmin ettiğim İMKB’de 61.200 – 61.500 seviyeleri tepki alımlarıyla test edilebilecektir ama olası bu tür yükselişlerde yeni pozisyon açılmasından yana değilim.

Bugün ne yapılmalı?

Aaa kredi notuna sahip üç önemli Avrupa ülkesinin kredi notu görünmlerinin negatife çevrilmesine karşılık, dün Avrupa borsalarında yaşanan %4’e ulaşan kayıpların bu durumu içermesi, ABD borsalarının ilerleyen saatlerde toparlanma çabası göstermesi ve Çin’den gelen olumlu veri nedeniyle İMKB’nin bugüne yatayda başlamasını bekliyorum. Ufak çaplı tepki alımları beklediğim gün içerisinde 61.200 seviyesine ulaşılırsa, kar satışı tarafında olmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Buna karşılık, ters şekilde tekrar düşüş trendine dönülürse zarar kes seviyesi olarak 60.000 kullanılabilir. Ara destek olaraksa dünkü 60.400-500 aralığı izlenebilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler

BIZIM, SAHOL, ANELT, ARCLK, BAGFS

Günlük piyasa takvimi

11:00 – (Almanya) Mayıs ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
16:00 – (ABD) Temmuz ayı PMI imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 52,6)
17:00 – (ABD) Mayıs ayı FHFA konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,3%)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,0)
xx:xx – (Yunanistan) Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu`ndan oluşan Troyka heyeti Yunanistan’da incelemelerde bulunacak

*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları