Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Not artırımı yine, yeni, yeniden…

İMKB’deki alıcılı konumun bugün de devam etmesi yüksek bir ihtimal olarak görünüyor

Bigpara Haber

Dün İMKB’de yine kredi notu artırım beklentisinin hakim olduğunu gördük.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Fitch’in 8 Kasım`da İstanbul`da `Türkiye`nin Kredi Görünümü` konulu bir konferans düzenlemesine dair gelen haberinin 8 Kasım’dan önce not artırımı olabilir şeklinde fiyatlandırılması İMKB’nin günü %0,6 oranında yükselişle 70.687 puan seviyesinden tamamlamasına neden oldu.

Merkez Bankası faiz indirir mi? …

İspanya Başbakanı Rajoy’un defalardır yardım istemeyeceğini söylemesi, geçtiğimiz haftalarda açıklanan bankacılık sektörü stres testinde tahmin edilenin altında kaynak ihtiyacı olduğunun görülmesi ve Moody’s’in not kararının İspanya açısından olumlu olmasına karşılık piyasa oyuncularının tamamen duygusal nedenlerle İspanya’yı yardım istemeye zorlayarak zaman zaman “İspanya yardım talebinde bulunacak” gibi dedikodular çıkartmasına çok fazla itibar edilmemesini tavsiye ediyorum.

Bu kapsamda, bugün ve yarın yapılacak Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde her ne kadar özelde İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın görüşülmeyeceği açıklanmış olsa da oyuncular sinekten yağ çıkarır gibi bu toplantıdan ne elde edebileceğinin hesabını yapacaktır. Fakat, her üç ülke için daha önce yapılan görüşmelerde neredeyse her şeyin konuşulmuş olması, aslında bugünkü zirveden beklentileri yüksek tutmamayı gerektiriyor.

Artık gelinen aşamada icraata geçilmesi gerektiğinden bu kısma odaklanmayı daha doğru buluyorum. Bu nedenle, bu iki günlük zirveye bir de bu açılardan bakılmasını öneriyorum. Bugünün en önemli konularından biri TCMB faiz toplantısı. Şayet banka, beklentilere paralel olarak faiz koridorunu daraltırsa, bu durum İMKB’deki yükselişe destek verecektir ama çok güçlü alımlar beklenmemelidir. Bugünkü toplantıda faiz koridorunun 0,50 puan kadar indirilmesini beklememe karşılık yeni bir faiz indirimi olacağını en azından bu ay beklemiyorum. Ekim ayı enflasyonunun görüleceği Kasım ayında veya Aralık’ta böyle bir adımın atılmasını daha muhtemel görüyorum. İMKB’de kredi notu artışı beklentisinin 8 Kasım’daki Fitch konferansına kadar sürdürülecek olması nedeniyle bu tarihe doğru hisse pozisyonlarının korunmaya devam edilmesini tavsiye ediyorum.


Bugün ne yapılmalı?

ABD’de dün yayınlanan konut başlangıçları ve izinleri verisinin beklentilerden çok daha iyi gelmesinin getirdiği rahatlama ve Çin’de yayınlanan büyüme, sanayi üretimi, perakende satışlar gibi verilerin piyasalarda nötr karşılanmasına bağlı olarak güne yatayda başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin saat 14:00’deki TCMB faiz kararına kadar bu seyrini sürdüreceğini düşünüyorum. Güne yön verecek gelişmelerin saat 14:00’den sonra gelecek olması ve bu haber akışına yönelik beklentilerin nispeten pozitif yönde bulunması nedeniyle İMKB’deki alıcılı konumun bugün de devam etmesi yüksek bir ihtimal olarak görünüyor.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKFEN, CIMSA, TRKCM, VAKBN

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

GUBRF-AKFEN: Denizde yolcu ve araç taşımacılığı yapan İDO ile yeni rakibi Negmar Denizcilik arasında 1 aya yakın bir süreden beri süren tartışma yeni bir boyut kazandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ulaşım Koordinasyon Merkezi`ndeki (UKOME) toplantısında Negmar konusu gündeme gelmeyince şirketin 25 Ekim`de seferlere başlama planı da suya düştü. (Hürriyet)

HALKB: Halkbank`ın KAP`ta yayınlanan taslak izahnamesi`nde yer alan bilgiye göre, halka arza konu olacak payların yüzde 10`luk kısmının yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 10`luk kısmının da yurtiçi kurumsal yatırımcılara tahsisi planlanıyor. Geri kalan yüzde 80`lik bölüm ise yurtdışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. (KAP)

HURGZ: Şirketin İstanbul Esenyurt’taki arsa niteliğindeki gayrimenkulünün, yapılan pazarlıklar sonucunda belirlenen toplam 50.000.000,-TL bedel üzerinden, FEZA GAZETECİLİK A.Ş.`ne satılmasına ve satış için gerekli işlemlerin ifası ile ilgili Şirket yönetiminin görevli ve yetkili kılınmasına karar verildi. (KAP)

TTKOM: Barclays, Türk Telekom için fiyat hedefini 7,40 TL`den 7,20 TL`ye indirdi. (Foreks)

Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) Eylül ayı perakende satışlar açıklanacak
14:00 – (Türkiye) TCMB faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 4,75 - 5,25%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 365.000)
17:00 – (ABD) Ekim ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,5)
17:00 – (ABD) Eylül ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,2%)
xx:xx – (ABD) Travelers, Verizon, GE ve McD`nin bilançoları açıklanacak (Beklenti: Travelers 1,49 $, Verizon, 0,65 $, GE 0,36 $, McD 1,48 $)
xx:xx – (Türkiye) İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesi 1. oturumu yapılacak
xx:xx – (AB) AB Liderler Zirvesi yapılacak (18-19 Ekim)

Yazarın Diğer Yazıları