Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Negatif haber akışıyla 61.500’ün altına inilecek

Yurtdışı piyasalardaki genel görüntünün her geçen gün daha da kötüye gitmesine ve risklerin artışını sürdürmesine karşılık...

Bigpara Haber

Geçen hafta yurtdışı borsalar açısından ağırlıklı olarak negatif haber akışına sahne olmasına karşılık beklentilerden kötü gelen verilerin Merkez Bankaları tarafından faiz indirimi ve/veya yeni bir niceliksel genişleme şeklinde yorumlanması, yurtdışı borsaların haftayı dengeli ve hatta kimi yerlerde artıda tamamlamasına neden oldu.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Yurtdışı piyasalardaki genel görüntünün her geçen gün daha da kötüye gitmesine ve risklerin artışını sürdürmesine karşılık İMKB’nin bu duruma tepki vermemesi kimseyi aldatmasın. Yunanistan’a verilen yardıma rağmen ülkenin geriye gidişi durduramamış olması, verdiği sözleri yerine getirememesi, yarın yapılacak Troyka toplantısı öncesinde ülkenin Euro’dan çıkmasına yönelik yapılan açıklamalar, IMF’nin kredi musluklarını kapatabileceği söylentileri, Cuma günü İspanya’da Valencia bölgesinin yardım talebinde bulunacağı haberinin ardından bu sabaha geldiğimizde 6 özerk bölgenin daha böyle bir yardım isteğinde bulunacağı spekülasyonları ve Çin Merkez Bankası yetkilisinin büyümenin %7,4’e kadar düşebileceği uyarısının yarattığı rahatsızlık İMKB’de yeni haftaya %1’e varan seviyelerde ekside başlanmasına neden olacaktır.

Bu açılış, endeksin 61.500 seviyesinin altına inmesine neden olacağından, mevcut pozisyonların geleceği (korunması) açısından bu civarlarda kalıp kalamayacağı takip edilmelidir. Bana göre İMKB’de yön hala aşağı yönde olup, ABD’de Cuma günü açıklanacak olan büyüme verisine yönelik beklentilerin kötümser yönde bulunmasına da bağlı olarak bugünlerdeki hareketin iki geri, bir ileri şeklinde olacağını öngörüyorum. Bu çerçevede, mevcut stratejinin hisse azaltımı şeklinde olmasından yanayım.

Bugün ne yapılmalı?

İspanya, Yunanistan ve Çin’den gelen haberlerle güne 61.500’ün altında başlayacak olan İMKB’de zarar kes seviye olarak 61.200 izlenmelidir. Şayet yurtdışındaki haber akışı tekrar pozitife döner ve 61.500’ün üzerine çıkılırsa, azaltılan pozisyonlar tekrar yerine konulabilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TTRAK, TUPRS, AEFES, GUBRF, BIZIM

ABD’de Bugün Açıklanacak Bilançolar:

Dupont (B: 1,46 $), AT&T (B: 0,63 $)

Günlük piyasa takvimi:

17:00 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı Tüketici Güven Endeksi (Öncü) açıklanacak

*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları