Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Napolyon: Fed, Fed, Fed

Dün başlayan ve bugün akşam sonuçları açıklanacak olan Fed toplantısı dünün yine birinci maddesiydi

Bigpara Haber

Piyasalar dünü Fed’i bekleyerek geçirdi…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Dün başlayan ve bugün akşam sonuçları açıklanacak olan Fed toplantısı dünün yine birinci maddesiydi ve önemli görülen Almanya’daki ZEW endeksine rağmen piyasalara yön veren başlıca gelişme olmayı sürdürdü.

Bu kapsamda, Fed beklentisinin bekleyişi ile yurtdışı borsalar dünü yataya yakın seviyelerde tamamlarken, yurtiçinde TCMB’nin hiçbir yeni adım atmadığı faiz toplantısına karşılık S&P’nin Suriye`deki durumun, Türkiye`nin kredi notunu doğrudan etkilemesini beklemiyoruz. Türkiye`den ani sermaye çıkışları beklemiyoruz şeklindeki açıklaması gösterge endekse güç verdi ve günü %0,7’lik artışla 74.783 puan seviyesinden tamamlamasını sağladı.

Beklenen gün geldi çattı…

Bugün akşam saat 21:00’de Fed’in faiz kararı açıklanacak ve sonrasında da Fed Başkanı Bernanke’nin açıklamaları (basın toplantısı) olacak. 22 Mayıs’taki Fed toplantı tutanaklarından bu yana Fed’in Eylül ayında başlayarak varlık alımlarını azaltması beklentisinin fiyatlandırılıyor olmasının yanı sıra çeşitli koşullar altında bankanın 2014 yılı ortasından itibaren de varlık alımlarını tamamen durduracak oluşunun global piyasalardaki likiditeyi azaltacağı yönünde endişe yaratması, bugünkü toplantıyı daha da önemli hale getirmiş gibi görünüyor. Bu kapsamda, akşamki toplantıda varlık alımlarının azaltım kararının verilip verilmeyeceği kadar azaltım kararı geldiği takdirde hangi miktarda olacağı daha önemli görünüyor. Ayrıca, varlık alımlarının tamamen ne zaman durdurulacağına yönelik ipuçları yada açıklamalar da piyasaların yönünü belirlemede ana etken olacaktır. Şayet Fed, gelişmelerin Mayıs’taki öngörüleri doğrultusunda devam ettiğini açıklarsa, bu durum global likiditenin ABD’ye dönmeye devam edeceğini göstereceğinden, gelişmekte olan ülkelerin ucuz maliyetli bol kaynağa erişimi açısından orta vadede çok da iyi olmayacaktır düşüncesindeyim. Kısa vadede bu beklentinin fiyatlara dahil edildiğinin düşünülmesine karşılık şahsi kanaatim böylesi bir durumun yinde de gelişmekte olan ülke borsalarına satış yönünde etkide bulunacağı yönündedir.

Fed açıklamaları BİST’i yarın etkileyecek, pozisyonlar bugünden yapılandırılmalı…

Fed açıklamalarının ancak ertesi gün Türkiye piyasalarında fiyatlanacak oluşu nedeniyle yatırımcıların bugünden karara yönelik pozisyon yapılandırması gerekmektedir. Bu kapsamda da, şayet Fed kararlarının olumlu olacağı öngörülüyorsa mevcut pozisyonlar korunmalı hatta yeni alımlara gidilmeli, aksi düşünülüyorsa da hisse azaltımı yapılmalıdır. Fed kararları ve sonrasına bakarak temkinli bir pesimistliğin içinde bulunuyor olmam nedeniyle bu dönemde alımdan ziyade satımın daha makul olduğunu düşünüyorum. BİST-100 endeksinde 100 ve 250 günlük hareketli ortalamaların birbirlerini düşüş yönünde kesmek üzere olması ve endeksi yukarı taşıyabilecek haber akışının zayıf olması unsurları da nispeten kötümser tarafta kalmamı sağlıyor. Şayet olur da, gösterge endeks bugün ve yarın güçlenerek 75.500’ün üzerinde kalırsa, bu durumda endeksin 80.000’e doğru yol almada güç kazandığı şeklinde yorumlanmalı ve kapatılan pozisyonlar tekrar açılmalıdır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

METRO (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Şirket ortaklarından Galip Öztürk, şirket sermayesinde sahip olduğu 140.083.952 TL nominal değerli hisselerden toplam 53.024.000 TL nominal bedelli kısmını (sermayenin %17,67’si) Borsada satışa konu edebilmek için MKK’ya başvuruda bulundu.

TEKST (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı POZİTİF): Banka, Genel Müdürlük binasını 62,7 milyon USD bedelle Park Holding’e sattı ve satış sonucunda 47,2 milyon TL gayrimenkul satış karı elde etti.

Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası`nın toplantı tutanakları açıklanacak
15:30 – (ABD) Ağustos ayı konut başlangıçları verisi açıklanacak (Beklenti: Başlangıçlar 915.000; İzinler 950.000)
21:00 – (ABD) ABD Merkez Bankası, faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0-0,25%)
21:30 – (ABD) FED Başkanı Bernanke basın toplantısı yapacak
xx:xx – (Türkiye) 4.İstanbul Finans Zirvesi gerçekleştirilecek
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları