Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Moody’s ve BOJ karışık görüntü yaratacak

Moody’s ve BOJ karışık görüntü yaratacak

Bigpara Haber

Pazar gecesi Yunan Parlamentosu’nda ek tasarruf tedbirlerinin onaylanmasının verdiği moralle güne başlayan borsalar, önemli bir haber akışının bulunmayışının da etkisiyle dünü %1 civarında yükselişlerle tamamladı.



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

İMKB’nin Cuma günü yaşadığı kar satışları ile 59.300 seviyesinde kalabilmesi, dünkü pozitif havadan daha fazla yararlanarak yükselişin boyutunun %2’ye ulaşmasına yol açtı.

Bugüne geldiğimizde ise, ABD ve Avrupa piyasaları kapandıktan sonra iki önemli haber akışı yaşandığını görüyoruz. Bu gelişmelerden ilki ve negatif olanı, Moody’s’in 9 Avrupa ülkesinin kredi notlarını veya görünümlerini düşürmesi olurken, ikincisi ve pozitif algılanabilecek olan diğeri ise, Japonya Merkez Bankası’nın varlık alımı için oluşturduğu fon büyüklüğünü 55 trilyon Yen’den 65 trilyon Yen’e artırması oldu. Her iki gelişme güne başlarken piyasalarda karışık bir görüntüye sebep olurken, günün ilk yarısında Avrupa borsaları ve İMKB’de satış baskılı bir görüntü, ikinci yarıda yerini Almanya’da ZEW endeksi ile başlayıp ABD’de perakende satışlar verileri devam edecek olan makro haber akışına bırakacaktır.

Şayet ekonomik veriler beklentilerden kötü gelirse, bu durum Moody’s’in olumsuzluğuyla birleşerek düşüş ağırlığının daha da artmasına neden olabilecektir.

Ayrıca, gün içerisinde AB liderlerinin Çin’deki temaslarından gelecek açıklamalar da yakından izlenmelidir. Çin’in Euro Bölgesi’ndeki krizin çözümüne katkı yapacağı yönünde bir açıklama gelirse, bu durumun piyasalara olumlu etki yaratacağını tahmin ediyorum.

Moody’s’in kredi notu indirimi ve Japonya’nın parasal gevşeme haberlerinin borsalarda yarattığı karışık görüntüye karşılık İMKB’nin güne 60.300 civarından hafif satıcılı başlamasını bekliyor, gün içi destek ve zarar kes olarak 60.000 seviyesinin izlenmesini öneriyoruz.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:

TRKCM, BAGFS, ENKAI, GOLTS

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:

GSRAY (Olası etki: Negatif): Şirket Yönetim Kurulu 6 Mart 2012 tarihinde yapılacak Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında oylanmak üzere ödenmiş esas sermayesini 2.788.084,38 TL`ndan 278.808.438,00TL`na çıkartma kararı aldı (%9.900 oranında veya 1’e 99 kat). (KAP)

Seans sonrası açıklanan 2011/12 dönemi bilançoları:

TSGYO

Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (Almanya) ZEW endeksi açıklanacak
12:00 – (Türkiye) Hazine 2 ve 10 yıllık sabit kuponlu ile 9 yıl vadeli TÜFE`ye endeksli tahvil ihaleleri düzenleyecek
12:00 – (Euro Bölgesi) Aralık ayı sanayi üretimi açıklanacak
14:00 – (Türkiye) Anadolu Efes`in olağanüstü genel kurul toplantısı yapılacak
15:30 – (ABD) Ocak ayı ithalat-ihracat fiyatları açıklanacak (Beklenti: İhraç Fiyatlar 0,1%, İthal Fiyatlar 0,3%)
15:30 – (ABD) Ocak ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: Perakende Satışlar 0,7%, Oto Hariç -0,6%)
17:00 – (ABD) Aralık ayı işletme stokları açıklanacak (Beklenti: 0,5%)
xx:xx – (Euro Bölgesi-Çin) Avrupa Birliği liderleri krize yönelik olarak Çin’de görüşmelerde bulunacak
xx:xx – (Türkiye) Futbolda şike davası bugün görüşülmeye başlanacak

Yazarın Diğer Yazıları