Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Mevcut varsayımlar pozisyonları koru diyor…

Mevcut varsayımları bozacak bir şey olmadığı sürece de hisse pozisyonlarının korunmasından yanayım

Bigpara Haber

Not artışı beklentisi dünkü düşüşü sınırladı…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

İspanya’nın 5 özerk bölgesinin kredi notunun Moody’s tarafından düşürülmesinin negatif havasıyla düne başlayan Avrupa borsaları, ilerleyen saatlerde global çapta açıklanan şirket bilançolarının beklentileri karşılamamasının yatırımcılarda daha fazla rahatsızlık yaratması, İspanya ekonomisinin 5.çeyrekte de daralması ve tüm bu gelişmelerin euro’nun ve İspanyol tahvillerinin değer kaybetmesi sonrasında kayıplarını artırarak %2’lere ulaştırdı. Yurtiçinde ise, satın alınmaya devam edilen kredi notu artışı İMKB’nin yurtdışı piyasalara göre daha dirençli olmasını sağlayarak kayıpların %0,6 ile sınırlanmasına yol açtı.

Mevcut varsayımlar pozisyonları koru diyor…

Bugün Kurban Bayramı arifesi olması sebebiyle, İMKB’de işlemler öğlene kadar yapılacak. Bu kısa gün içerisinde, zaman faktörüne bağlı olarak işlem hacmi gerileyecek olsa da, Çin’de sabah açıklanan PMI verisinin öncekine göre artış kaydederek 49,1 puana yükselmesi ve ABD vadeli borsalarının yeni güne tepki yükselişi ile başlaması nedeniyle İMKB’nin de bu olumlu gelişmelere bağlı olarak haftanın son işlem gününe pozitif tarafta başlamamasını bekliyorum. Kasım ayının ilk haftasındaki Fitch toplantısına yönelik beklentilerin bayram sonrasında da alıcılı bir görüntü yaşatacağını düşünmem nedeniyle halen mevcut hisse pozisyonlarının korunmasından yanayım. Gerek bu neden gerekse alıcı isteğini bozabilecek herhangi bir negatif unsurun bulunmayışı, TCMB’nin saat 10:00’daki enflasyon raporunda 2012 TÜFE’nin %9,2’den yıl sonunda %7,4’lere gerileyeceğini ifade edeceğini düşünmem ve saat 11:00’deki IFO verisinin nispeten toparlanma görüntüsü sergileyeceğini ön görmem nedenleriyle İMKB-100 endeksinin bugünü artı tarafta tamamlayacağını tahmin ediyorum. Bayram esnasında yurtdışı piyasalarda açıklanacak başta şirket karları olmak üzere makro verilerin global piyasalarda dalgalanma yaratma ihtimali olsa da, yurt içinde not artışı beklentisinin global borsa endekslerinde olası düşüşlere yönelik şu an için set kurduğunu düşünüyorum ve mevcut varsayımları bozacak bir şey olmadığı sürece de hisse pozisyonlarının korunmasından yanayım.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

FROTO, ALARK, MGROS, ASELS, ISGYO

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

HALKB (Hisseye beklenen etkisi: Nötr): Borsa Başkanlığı Halkbank’ın ikincil halka arzında, kesin talep toplama dönemi için tasarruf sahiplerine duyurulacak halka arz sirkülerinin ilan tarihini takip eden ilk işlem gününden başlayarak, Toptan Satışlar Pazarı`nda (TSP) gerçekleştirilecek satışı izleyen işlem gününe kadar Banka paylarının işlem sırasının geçici kapatılmasına, Banka paylarının işlem sırasının TSP`deki satışı izleyen günde, son işlem günündeki baz fiyatla yeniden işleme açılmasına, banka paylarının işlem sırasının kapalı kaldığı sürenin 5 iş gününü aşması durumunda dahi İMKB Endeksleri kapsamından çıkarılmamasına karar verdi.

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TCMB Enflasyon Raporu`nu açıklayacak
11:00 – (Almanya) IFO güven endeksi açıklanacak
12:00 – (İtalya) Ekim ayı tüketici güveni açıklanacak
15:58 – (ABD) Ekim ayı imalat sektörü PMI verisi açıklanacak (Beklenti: 51,5)
17:00 – (ABD) Eylül ayı yeni konut satışları açıklanacak (Beklenti: 385.000)
19:30 – (ABD) ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0-0,25%)
xx:xx – (ABD) ABD Merkez Bankası Başkanı, yılda 4 kez yapılan FOMC faiz toplantısı sonrası basın toplantısının sonuncusunu gerçekleştirecek
xx:xx – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, Alman parlamenterler görüşecek ve bir basın toplantısı düzenleyecek
xx:xx – (ABD) AT&T, Boeing ve Eli Lilly`nin bilançosu açıklanacak (Beklenti: AT&T 0,61 $, Boeing 1,12 $, Eli Lilly 0,82 $)

Yazarın Diğer Yazıları