Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Liderler zirvesine yönelik aşırı iyimser olunmamalı

Bigpara Haber

AB liderler zirvesine yönelik aşırı iyimser olunmamalı…


Son günlerde %62.2’ye kadar gerileyen yabancı payına, IMKB’de artan satış baskısına ve gösterge endeksin 55.800’ü aşağı yönde test etmesine rağmen her defasında bu seviyenin üzerinde kapanması olumlu görülmeli.

Buna karşılık, ilerleyen günlerde bu seviyenin üzerinde kalınıp kalınmayacağı ise bugünkü haber akışı neticesinde netlik kazanacaktır.

Bu kapsamda, TCMB’nin sabah açıklayacağı Enflasyon Raporu sonrasında TL’nin değerlenmesi için açıklayacağı eylem planının özellikle banka hisselerine olumlu yansımasını bekliyoruz.

Bu beklentiye de bağlı olarak IMKB’nin güne yatayda başlayacağını (56.300), ilerleyen saatlerde artı tarafta kalma çabası içerisinde olacağını tahmin ediyoruz. Şayet saat 18:00’de başlayacak AB liderler zirvesi öncesinde bu toplantıya yönelik negatif haber akışı yaşanmazsa IMKB’nin günü artıda tamamlaması muhtemel olacaktır. Fakat, dün ve daha önceki günlerde de olduğu üzere bu yönde gelen negatif haberler ve ülkeler arasındaki görüş ayrılıklarının tam olarak çözüm bulamamış olması, ezber bozan kararlar alınmasını zorlaştırıyor ve bu nedenle de zirveden aşırı iyimserlik yaratabilecek kararların çıkma ihtimalini düşük görüyoruz. Zirve kararlarının geç saatlerde açıklanacak olmasını ve aşırı iyimserlik yaratabilecek bir şeyler olamayacağını düşünmemiz doğrultusunda riskini düşük tutmak isteyen yatırımcıların bugünden bir miktar hisse azaltmasının iyi olabileceğini söyleyebiliriz. Gün sonuna doğru 55.800 seviyesindeki desteğin kırıldığının görülmesi halinde hisse azaltımına hız verilmelidir.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler:

TKFEN, ARCLK, ENKAI, GUBRF, ASYAB

Dün ve bugün yayınlanan 9 aylık bilançolar:

AYCES, BIZIM, EGGUB, GARFA, GOODY, GRNYO, PINSU, TACYO, TTRAK, VKFYT, VKING

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TCMB Enflasyon Raporu`nu açıklayacak
11:00 – (Euro Bölgesi) Eylül ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) Eylül ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak (Beklenti: -1.0%, Önceki: -0.1%)
17:00 – (ABD) Eylül ayı yeni konut satış verileri açıklanacak (Beklenti: 302.000, Önceki: 295.000)
18:00 – (Euro Bölgesi) AB Liderler Zirvesi yapılacak

Dün neler oldu?

Yurtdışı endişeli, IMKB ise TCMB’yi bekleyerek yatayda…
Avrupa Birliği Maliye Bakanları toplantısının ertelendiği açıklamasının yanı sıra AB’nin İtalya’dan istediği taleplerinin koalisyon ortakları arasında bölünme görüntüsü yaratmasının getirdiği rahatsızlık, bugünkü AB liderler zirvesi öncesinde görüş ayrılıklarının devam etmesinin nihai bir çözüm olamayabileceği şeklinde algı yaratması dün Avrupa ve ABD borsalarında satıcılı seyirler yaşanmasına neden oldu. Son zamanlarda yurtdışı borsalardan negatif yönde ayrışan IMKB ise, TCMB’nin bugünkü enflasyon raporu açıklamasının ardından “TL’nın değerlenmesi için” alınacak tedbirlerin olumlu beklentilerini satın alarak dünü kayıpsız tamamladı.

Yazarın Diğer Yazıları