Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

KV (+), OV (-)

Merkez Bankası kararları BİST için kısa vadede pozitif, orta vadede negatif…

Bigpara Haber

Merkez Bankası kararları BİST için kısa vadede pozitif, orta vadede negatif…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Merkez Bankası dün gece aldığı kararlarla; bir haftalık repo faiz oranını %4,5`ten %10`a yükseltirken, gecelik borç verme faiz oranını %7,75`ten %12`ye, gecelik borçlanma faiz oranını %3,5`ten %8`e, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını %10,25`ten %15`e, APİ borçlanma faizini ise %6,75`ten %11,50`ye yükseltti. Banka aynı zamanda, fiyat istikrarını sağlamak için güçlü parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiğini ve önümüzdeki dönem Merkez Bankası fonlamasının 1 hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacağını açıkladı.

Gelen bu kararlar dünkü yazımda belirttiğimden daha agresif görünüyor ama kararların etki derecesini artırabilmek için başka adımlarla destekleneceği görüşümle paralellik arzediyor. Bu unsurlardan biri olan ve bankanın daha önce çokça eleştirilen ve aynı zamanda da kafa karışıklığı yaptığı ifade edilen 3-4 faiz oranından politika faizi olarak haftalık repoya dönerek sadeleşme yapması bu kapsamda değerlendirilmeli ve pozitif görülmeli.

Bankanın faizleri %4,5’den %10’a yükseltmesi esasında görsel bir illüzyon. Çünkü Başkan Başçı, önceki ayki açıklamalarında politika faizi olarak %7,75 olan Marjinal Fonlama Oranına bakılması gerektiği ifade edilmişti. Bu nedenle, daha önce politika faizi olarak görülmesi gereken %7,75 rakamı esasında 2,25 baz puanlık artışla %10’a yükseltilmiş oldu. Yani bankanın 4,25 – 5,00 gibi bir faiz artırımı illüzyonu doğru değil. Bu kapsamda, ortalama fonlama maliyetinin yaklaşık 300 baz puan civarında artmasını bekliyorum. Ayrıca, üst bantlarda marj bırakılması olası faiz artırımları için kapının açık bırakıldığı şeklinde yorumlanabilir ve bu durumun bankaya esneklik sağladığını söyleyebilirim. Esasında Başbakan Erdoğan’ın İran’a gidişi esnasında havaalanında “faiz artırımına karşı olduğunu” bir kez daha ifade etmesine karşılık kararların sorumluluğunun bankaya ait olduğunu ifade etmesi, politik arenadan gelebilecek tepkileri üzerinden attığını ve topu Merkez Bankası’nda bıraktığını gösterdi. Bu gelişmeler sonrasında alınan kararlar ise, esasında sıkça eleştirilen ve benim de katıldığım Merkez Bankası’nın siyasi erkten etkilendiği görüşünü zayıflatırken, yabancı yatırımcılar nezdinde bağımsızlık vurgusu açısından güven tazeledi de diyebilirim. Özetle, geç alınmış kararları kötünün iyisi olarak görüyorum.

Merkez Bankası’nın ardından kurlardaki yön aşağı olurken, Borsa İstanbul ise yükseliş sergiliyor. Burada gözden kaçırılmaması gereken bir nokta olarak da, bu kararların ardından şirketlerin borçlanma maliyetlerinin yükseleceği, karlılıklarının baskı altında kalacağı ve ekonomik büyümenin benzer şekilde baskılanacağı olmalıdır. Bu kapsamda, sabah itibarıyla BİST-100 endeksinin verdiği pozitif tepkinin kısa vadede sürmesi muhtemel görünse de, değerlemelerde kullanılan indirgeme oranlarının yükselecek olması, kar azalışının çarpan analizinde fiyatları aşağı çekecek olması nedeniyle TCMB etkisinin orta vadede hedef fiyatların aşağı çekilecek olmasına yol açacağını düşünüyorum. Bu nedenle, ne yazık ki, yükselişlerin satış fırsatı, hareketin bir ileri iki geri olduğu görüşümü koruyorum.

Bu akşam Fed’in faiz kararı açıklanacak. Piyasa katılımcıları ağırlıklı olarak bankanın varlık alımlarında azaltımın 10 milyar dolar tutarla devam ettirileceğini düşünüyor. Bu beklentide, bankanın başlattığı operasyona hemen sonraki ayda ara vermeyeceği görüşü de hakim. Ay içerisinde yayınlanan verilerin önemli bir bölümünün beklentilerden daha kötü gelmesi sebebiyle Fed’in varlık alımlarında azaltma sürecine bu ay devam edeceği konusunda o kadar emin değilim. Şayet Fed, akşamki toplantısında alımlarda azaltıma devam kararı alır da, sonraki aylarda devam edeceğine yönelik de net mesaj verirse, bu durumun gelişmekte olan ülke piyasalarında para birimlerine ve hisse senetlerine satış yönünde yansıması beklenmelidir. Aksi halde ise, gelişmekte olan ülke piyasaları bir süre rahat nefes alacaktır.

Tüm bunlar çerçevesinde, BİST-100 endeksinde bugün 64.700 ve 65.600 seviyeleri satış yapmayı düşünen yatırımcılar açısından değerlendirilebilir.

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (İspanya) Aralık ayı perakende satışlar açıklanacak
17:30 – (ABD) Haftalık DOE petrol stokları açıklanacak
21:15 – (ABD) ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıklayacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları