Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Kredi notu artışı beklentisinin etkisi bu hafta olmayacak

gösterge endeks 65.000 seviyesinin altına inmediği sürece hisse pozisyonlarının taşınmasını öneriyorum.

Bigpara Haber

Fitch ve AB liderleri geçen haftaya yön verdi…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Yurtdışı piyasalar geçen haftayı Yunanistan’a yönelik yapılan ama herhangi bir sonuç alınamayan ikili görüşmeler etrafında tamamlarken, İMKB-100 endeksi ise Fitch’in Türkiye’ye dair kısmi olumlu denilebilecek kredi notu açıklamasıyla geçirdi.

AB liderlerinin ve/veya yetkililerinin Yunanistan’a yönelik söylediği açıklamalar piyasalarda dalgalanma yaratırken, liderlerin yaptıkları görüşmelerden somut sonuçlar çıkmaması değer kayıplarını beraberinde getirdi.

Kredi notu artışı beklentisinin olumlu etkisi bu hafta olmayacak…
Yeni haftaya başlarken, Çin’de yayınlanan sanayi şirketlerinin karlarına ilişkin datanın 4.kez daralmayı işaret etmesinin Asya Pasifik borsalarında satış baskılı bir seyre yol açması FED Başkanı Bernanke’nin Cuma günkü pozitif tonlu açıklamasını dengeleyecek gibi bir görüntü oluşturuyor. Her ne kadar Bernanke piyasa dostu açıklamalarla seçimler öncesinde piyasalara destek vermeye çalışıyor olsa da, bu dönemde elinde iç piyasayı canlı tutabilecek çok fazla bir enstürman olduğunu düşünmüyorum.

FED’in Eylül ayının ilk yarısındaki (12-13 Eylül 2012) faiz toplantısında da faizleri değiştirmeyeceğini ve parasal genişlemeye gitmeyeceğini düşünüyor olmam sebebiyle faiz kararının ardından borsalarda negatif yönde bir seyir izleneceğini tahmin ediyorum. Bu haftanın makro veri akışında ABD ve Avrupa merkezli birçok veri bulunması ve bu verilere yönelik tahminlerin karışık olmasına bağlı olarak borsaların yatayda kalmaya çalışmasını bekliyorum. Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artıracağı beklentisinin sona erecek oluşu sebebiyle bu hafta İMKB’ye kredi notu desteği gelmeyeceğini, olası negatif gelişmelerin biraz daha ön plana çıkabileceğini, bunun da İMKB’de olası kar satışı baskısını artırabileceğini düşünüyorum. Bu çerçevede, gösterge endeks 65.000 seviyesinin altına inmediği sürece hisse pozisyonlarının taşınmasını öneriyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Çin’den gelen verinin negatif havasıyla güne 65.600 civarından yatayda başlayacağını tahmin ettiğim İMKB-100 endeksinin ilerleyen saatlerde bu konumunu sürdürmesini, günü dar bir bantta ve 65.500 civarından hisse bazında hareketlerle tamamlamasını bekliyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

KOZAL, TKFEN, ISGYO

Seans sonrası açıklanan 2012/06 dönemi bilançoları:
GLBMD





Günlük piyasa takvimi:

11:00 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
11:00 – (Almanya) IFO güven endeksi açıklanacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Ağustos ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Ağustos ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak
17:30 – (ABD) Ağustos ayı Dallas FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: -6,0)

Yazarın Diğer Yazıları