Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Kâr satışları yoğunlaşabilir

Yurtdışı artı iken, yurtiçinde kar satışları hakimdi

Bigpara Haber

Yurtdışı artı iken, yurtiçinde kar satışları hakimdi…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Dün yurtdışı piyasalarda pozitif haber akışı hakimdi ve bunun sonucunda da global borsa endeksleri yükseliş yönünde hareket etti. Peki dünü olumlu kılan haber akışı neydi diye baktığımızda, öncelikle Almanya’daki fabrika siparişleri ile ABD’deki haftalık işsizlik maaş başvuruları verilerinin beklentilerden iyi gelmesi diyebiliriz. Bu verilerin yanı sıra, mali uçurum konusunda uzlaşıya varılabileceğine yönelik oluşturulan iyimserlik ve 21 Eylül’den önceki güne kadar %23 değer kaybeden Apple’a gelen tepki alımları da dün borsa endekslerine olumlu yansıyan haberler oldu. Bu gelişmeler yurtdışı borsalara %0,3-1,0 arasında değer kazandırırken, İMKB-100 endeksi ise teknik düzeltme hareketi ile günü %0,3 aşağıdan tamamladı.

Güne yön verecek veri: Tarım Dışı İstihdam…

Bugüne başlarken vadeli borsaların hafif artıda olması, yurtdışı borsaların olumlu bakışını sürdürdüğünü gösterse de, günün yönünü belirleyecek gelişmeler saat 15:30’da ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri ile saat 16:55’deki tüketici güveni olacaktır. Gerçi mali uçurum konusunda iktidar ile muhalefet partisi liderlerinin bugün tekrar başlayacağı görüşmeler de etkili olacak ama bu haberin İMKB’ye etkisi zaman farkına dayalı olarak sınırlı olacaktır düşüncesindeyim. Çarşamba günü yayınlanan ADP özel sektör istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının yanı sıra Kasım ayındaki Sandy kasırgası ve mali uçurum tartışmalarının işletmelerin yeni yatırım kararını engellemesi bugünkü tarım dışı istihdam verisinin beklenenden daha zayıf gelmesine sebep olabilir. Bu şekilde beklenenden kötü gelebilecek bir datayı piyasa oyuncuları malumun ilanı şeklinde yorumlayabileceği gibi bu durumu mali uçurum görüşmelerinin pozitif sonuçlandırılması zorunlu diyerek alım yönünde kullanabilir. Bu nedenle, data kötü gelse bile borsalar tepki vermezse çok fazla şaşırmamalı diyebilirim.

Teknik açıdan kar satışlarının yoğunlaşması mümkün…

Dün yurtdışı borsalar yükselişteyken İMKB’nin yaşadığı hafif kar satışları teknik direnç seviyesine ulaşılması nedeniyle normal karşılanmalı ve şu an için panik satışı yapmayı gerektirici bir şey olmaması nedeniyle de kısa bir süre izlemede kalınmalıdır. Yükselişin bankalar içerisinde toplu hareketten ziyade günlük bazda bir iki bankaya yayılmasını ve değişkenlik arz etmesinin yanı sıra sanayi sektörüne dağılarak her gün farklı birkaç hissede kendini göstermesini güç kaybetmeye başladığı şeklinde yorumluyorum. Ayrıca, teknik açıdan da bunun desteklenmesi nedeniyle mevcut seviyeden yeni pozisyon açmaktan ziyade kar realizesi şeklinde değerlendirmek daha mantıklı görünüyor. Yeni pozisyon açmak isteyen yatırımcıların yükselişe çok fazla katılamamış, AKFEN, TTKOM, BAGFS, ANHYT, ANSGR gibi şirketlerden seçim yapabileceğini söyleyebilirim. Bu kapsamda, gösterge endeksin yıl sonuna kadarki süreçte 73.500 – 76.200 arasında hareket etmesini bekliyoruz.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ENKAI, TTKOM, TRKCM, KRDMD

Günlük piyasa takvimi:

09:45 – (Fransa) Ekim ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
13:00 – (Almanya) Ekim ayı sanayi üretimi açıklanacak
15:30 – (ABD) Kasım ayı istihdam verileri açıklanacak (Beklenti: Tarım Dışı İstihdam 80.000, İşsizlik Oranı 8,0%)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 83,0)

Yazarın Diğer Yazıları