Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Kırmak ya da kırmamak

Dün ABD’de ikinci el konut satışları verisi ile McDonald’s’ın beklentileri karşılamayan sonuçları normal şartlarda...

Bigpara Haber

Global borsalar dünü yatayda tamamladı…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Dün ABD’de ikinci el konut satışları verisi ile McDonald’s’ın beklentileri karşılamayan sonuçları normal şartlarda “ekonominin desteğe ihtiyacı var, parasal genişleme devam ettirilecek” söylemleri üzerinden ABD borsalarına destek verirdi ama bu kez ilginç bir şekilde bu yönde bir fiyatlandırma göremedik. Bunun yanı sıra, G-20 zirvesinden her ne kadar çok muhteşem açıklamalar gelmese de, benzer likidite operasyonunun ülkeleri zora sokmadan devam ettirilecek söylemi ve Japonya’da Abe’nin parlamentonun her iki kanadında da çoğunluğu sağlaması gibi gelişmelerin de global borsa endeksleri üzerinde etkisiz kaldığını gördük. Yurtiçinde ise, bugün saat 14:00’de gelecek faiz kararına yönelik temkinli bekleyiş Borsa İstanbul’un günü yatayda kapatmasına yol açtı.

Bugünün belirleyicisi: TCMB…

Peki bugün ne olabilir diye şöyle bir gündeme baktığımda, en başta TCMB faiz kararı, sonrasında ise ABD’deki nispeten düşük önem derecesine sahip iki makro verinin BIST’e yön vereceğini görmekteyim. Bu kapsamda, ana gündemimiz olan TCMB’den faiz, TL ve döviz munzam karşılıkları ile ROK’da değişiklik beklemiyor olmama karşılık faiz kanalının üst bandında 100 baz puanlık bir artışı olası görüyorum. Faiz kanalının alt bandının değiştirilmesini şu an için olası görmüyor olmamın yanı sıra üst banttaki artışın sınırlı kalması ve diğer enstrümanlara dokunulmaması halinde, bu hareket tarzı piyasa oyuncuları açısından sıkıntılı bir durum olarak algılanacağı için borsada satış baskısı, faiz ve kurlarda yükseliş yaratabilir. Bu nedenle, açıklamalara bütün olarak bakılmasını ve olası etkilerinin bu şekilde değerlendirilmesini tavsiye ediyorum. Şayet, banka 100 baz puanlık artış yaparsa ve diğer unsurlara sadece lafla atıfta bulunursa, bu durum beklenen bir gelişme olacağından, piyasa etkisinin kısa süreli alımlar, sonrasında ise kar realizesi şeklinde olacağını tahmin ediyorum.

75.500 veya 77.000’i kırmak yada kırmamak…

Tüm bunlar çerçevesinde bugüne 76.000’e doğru alıcılı başlamasını muhtemel gördüğüm BIST-100 endeksinin gün boyunca TCMB kararına yönelik beklenti ve sonuçlarla 75.500 – 77.000 aralığında hareket etmesini bekliyorum. Daha önce de ifade ettiğim gibi şayet 75.500 desteği kırılırsa hisse azaltılmalı, 77.000 geçilirse de temkinli olarak 6 aylık kar beklentisi olan finans dışı BIST-30-50 endeksi hisselerinden alım düşünülmelidir. Bugüne yönelik genel kanaatim, 77.000’e doğru bir hareketin ardından beklentinin sona ermesine bağlı olarak alınan karların bir kısmının geri verileceği şeklindedir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ALGYO, GUBRF

Günlük piyasa takvimi:

11:00 – (Türkiye) TÜİK Haziran ayında Türkiye`yi ziyaret eden ziyaretçi sayılarını açıklayacak
11:00 – (Almanya) Mayıs ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
13:30 – (Türkiye) Hazine, 12 ay vadeli tahvil ihraç edecek
14:00 – (Türkiye) TCMB faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 4,50%)
16:00 – (ABD) Mayıs ayı FHFA konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,8%)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı Richmond FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 8,0)

Yazarın Diğer Yazıları