Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Karışık beklentiler ve yatayda bir gün

Bigpara Haber

Kötü bir başlangıçtan sonra…


Dünkü zayıf yurtdışı makro veri akışına karşılık Moody’s’in Yunanistan’ın kredi notunu 3 kademe daha düşürmesi, ABD’de borçlanma tavanı görüşmelerinde hafta sonu restlerin çekilmesi ile güne hızlı değer kayıplarıyla başlayan IMKB-100 endeksi, öğlene doğru TCMB’den gelen açıklamaların yüreklere su serpmesiyle toparlanma sağladı.

TCMB’nin döviz alım ihalelerini durdurması ve bir yıldan uzun yabancı para karşılıklarda indirime gitmesi kurlardaki yangını bir miktar yavaşlatsa da, yurtdışı piyasalarda bozulma devam ettiği sürece bu adımlar yeterli gelmeyecektir. Bu kapsamda, şayet ABD’nin borçlanma limiti 2 Ağustos’a kadar artırılmazsa (ki böyle bir şeye ihtimal vermiyor / vermek istemiyoruz) kurlarda aşırı oynaklık sürecektir ve bu durum da IMKB’de düşüşün devamına yol açacaktır.

Yabancı payı yine artıyor gibi?

Son iki işlem gününde yabancı payında yine bir toparlanma eğilimi görüyor olsak da benzer hareketlerin son 6 ay içinde birkaç kez daha olması ve ardından sert satışlarla karşılaşılması daha temkinli olmayı gerektiriyor. Bu nedenle, hafta sonuna kadar yabancı payındaki artışın sürdüğü görülmeden yeni bir karar alınmamalı.

Karışık beklentiler ve yatayda bir gün…

Bugünün piyasa gündemine bakıldığında, sadece ABD verileri olduğu ve bunların günün son bir iki saatine etki edeceği görülmekte. Ayrıca, bu verilere ilişkin tahminlerin karışık olması, borsalar açısından yön tayininde bulunmayı güçleştiriyor. Buna karşılık, güne hafif alıcılı başlamasını beklediğimiz IMKB-100 endeksinin ilerleyen saatlerde yataya gireceğini ve günü 61.000 seviyesinin üzerinde tamamlamaya çalışacağını tahmin ediyoruz. Şayet piyasalara olumlu haber akışı gelirse, başta banka hisseleri olmak üzere IMKB-30 hisselerine yönelmeyi öneriyoruz. İçinde bulunduğumuz bir iki haftalık periyotta konsolide olmayan 6 aylık bilançoların açıklanacak olması nedeniyle bilançosunu iyi beklediğimiz TUPRS, PRKME, KOZAL, TTRAK, FROTO gibi hisselerin izlenmesini tavsiye ediyoruz.

Bugünün piyasa takvimi:

16:00 – (ABD) Mayıs ayı S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak
17:00 – (ABD) Haziran ayı yeni konut satış verileri açıklanacak (Beklenti: 321.000, Önceki: 319.000)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı CB tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 57.0, Önceki: 58.5)

Bugünkü ABD bilançoları:
3M (Beklenti: 1.60 $, Önceki: 1.49 $)

Hacim artışıyla dikkat çeken hisseler: VAKBN, BIMAS, TTRAK, TKFEN, PRKME

Yazarın Diğer Yazıları