Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Kar realizesi için 74.500 değerlendirilebilir

Pozitif Çin ve Yunanistan etkisi negatif ISM imalat verisi ile törpülendi

Bigpara Haber
Pozitif Çin ve Yunanistan etkisi negatif ISM imalat verisi ile törpülendi…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Global çapta yayınlanan PMI verileriyle güne başlayan borsalar özellikle Çin’deki HSBC imalat sektörü PMI verisinin pozitif etkisi altında kaldı. Çin verisinin 50 olan daralma sınırının üzerine yükselmesinin ekonomi toparlanıyor şeklinde yorumlanması, borsalara yeni haftaya başlarken güç katarken, sonraki saatlerde Yunanistan’dan gelen haberler de bu hareketin devam etmesini sağladı. Bu kapsamda, Yunan hükümetinin 10 milyar € tutarında tahvili geri alma önerisinde bulunması piyasalardaki pozitif havayı desteklerken, bu haber akışı petrol, emtialar ve €/$ paritesini yukarılara taşıdı. İMKB’de ise, %0,9 olarak beklenen Kasım ayı TÜFE’sinin %0,38 olarak gelmesinin yıllık bazda enflasyonu %6,37’ye indirmesi, bunun sonucunda tahvil piyasasına gelen alımların gösterge tahvili tarihi dip seviyesine taşıması, gösterge endeksi TL bazlı yeni bir zirve olan 74.299 puana çıkarttı.
 
Kar realizesi için 74.500 değerlendirilebilir…

İMKB’nin dün yaptığı zirvenin ardından bugüne ABD’de sürdürülen bütçe görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve ISM verisinin Avrupa kapanışının ardından negatif yönde fiyatlandırılması neticesinde kısmi kar realizeleriyle 74.120 puan civarından başlamasını bekliyorum. Gün içerisinde yayınlanacak ve takip etmeyi gerektirecek kadar önemli bir makro veri bulunmamasına bağlı olarak piyasalara yön verecek gelişmelerin, mali uçurum konusundaki gidişat ve Avrupa’dan gelecek haberler olması nedenleriyle bu iki konuya odaklanılmasını öneriyoruz. Şayet gösterge endeksteki alımlar bugün de devam ederse, kar realizesi için izlenecek seviye 74.500 olmalıdır. Aralık ayının geleneksel yılsonu yükselişinin yaşandığı bir ay olması sebebiyle bu ayın ağırlıklı olarak yükseliş yönünde bir harekete sahne olmasını bekliyorum. Aralık etkisi olarak adlandırılan bu ay içerisinde hangi sektör ve hisselerin bu durumdan pozitif yönde etkilendiğine bakıldığında, banka ve sigorta gibi sektörlerin yanı sıra AKBNK, ANSGR, ANHYT, AKGRT, KRDMD, EREGL gibi hisselerin olumlu yönde ayrıştığını görmekteyiz. AKBNK’ın yükseliş potansiyelini sınırlı görmem nedeniyle bu hisse yerine HALKB, ISCTR, YKBNK’den herhangi biri de tercih edilebilir.
 
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TKFEN, ISCTR, EREGL, TAVHL
 
Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (Euro Bölgesi) Ekim ayı ÜFE açıklanacak
14:30 – (Türkiye) TCMB, TÜFE ve ÜFE bazlı reel efektif kur gerçekleşmelerini açıklayacak
16:45 – (ABD) Kasım ayı New York ISM İş Aktivitesi Endeksi açıklanacak
xx:xx – (Türkiye) Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.`nin %100 oranındaki hissesinin blok satış yolu ile özelleştirilmesinde son teklif verme tarihi

Yazarın Diğer Yazıları