Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Kan kaybının devamı halinde strateji: Sat-Al

Bigpara Haber

Pazartesi günü endekste görülen zayıflığın ardından Moody’s’in Türkiye bankaları için tavsiyesini yükseltme haberi ve yurtdışı borsalardaki %1’in üzerindeki değer kazançları gibi olumlu gelişmelere rağmen IMKB-100 endeksi, gün içinde her yükseliş çabasında satışlarla karşılaştı

.

Bu durum, dün de belirttiğimiz 63.300 seviyesinin üzerinde kalınamaması halinde pozisyonlarda azaltıma gidilmeli düşüncemizi teyit eden sıkıntılı bir sürece giriş oldu diyebiliriz.

Avrupa Birliği Maliye Bakanlarının Yunanistan’ın borç sorununun çözümü için dün yaptıkları toplantıda, Almanya’nın direnci karşısında uzlaşıya varamaması ve 19 Haziran’da tekrar toplanacak olması, Avrupa’nın borç sorununun içinden çıkılmaz bir hale gelmesi yönünde riskleri artıran bir gelişme olarak görülmelidir.

Biz her ne kadar bu sorun üzerinde uzlaşılmak zorunda olunduğunu düşünüyor olsak da, bu durumun borsalara negatif etkisinin endeksleri daha ne kadar aşağı çekebileceği ve yeni pozisyon açmakta ne kadar beklenmesi gerektiği ciddi bir belirsizlik taşıyor.

Yabancı payı ile artış görülmeden yeni pozisyon açılmamalı!

Çin’in dün karşılık oranlarını 0.5 puan artırması, Avrupa Birliği Maliye Bakanlarının Yunanistan’a yardım konusunda anlaşmaya varamaması ve Avrupa borsalarındaki dünkü yükselişin bir kısmının bu sabah kar satışlarıyla geri alınacağı beklentimiz nedeniyle bugüne zayıf bir başlangıç yapacağını tahmin ettiğimiz IMKB-100 endeksinde şu an için yeni pozisyon açılmasını tavsiye etmiyoruz. Seçim sonrası başta cari açıkta olmak üzere alınacak tedbirlerin ekonomiyi soğutabileceği, bazı sektörlerin ve şirketlerin karlarını düşürebileceği endişeleri geçmeden (ki bu tedirginlik yeni başlamış gibi görünüyor) ve IMKB’de yabancı payı artışı ile birlikte 64.000’e doğru bir hareket görülmeden, kesinlikle yeni pozisyon açılmamalıdır. Buna karşılık, bugün de zayıflığın sürdüğü görülürse, hisse pozisyonlarını %25 oranında azaltmakta fayda var.

Kan kaybının devamı halinde strateji: Sat-Al

Saat 15:30’dan sonra ABD’de yayınlanacak olan TÜFE, Empire State İmalat Endeksi, Sanayi Üretimi ve KKO verilerinde beklentilerin olumlu olmasına karşılık saat 12:00’deki Euro Bölgesi sanayi üretimi gün içi karışık bir hava yaratabilir. Gün içinde yurtdışı borsalar olumluya dönse bile, yurtiçinde alıcı ağırlığı güç kazanmadıkça gün içi pozisyon açmaktan sakınılmasını, kan kaybının devamı halinde sat-al stratejinin uygulanmasını öneriyoruz.

Tepki alımı görülebilecek hisseler…
TCELL, MGROS, FROTO

Yazarın Diğer Yazıları