Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

JCR`dan da kredi notu artışı beklemeyin

Bugün çok fazla hareket edilmemesini ve mevcut pozisyonların korunmasını tavsiye ediyorum

Bigpara Haber

Apple ve söylentiler ABD borsalarını tuttu… AB liderlerinin aralarında yaptıkları ikili görüşmeler ve yarınki Avrupa Merkez Bankası toplantısına yönelik pozitif bakış açısıyla düne dengeli başlayan Avrupa borsaları ilerleyen saatlerde ABD’de yayınlanan ISM imalat endeksi ve inşaat harcamaları gibi iki ayrı datanın beklentilerden kötü gelmesi ve gün içerisinde AB liderlerinden olumlu açıklamalar gelmemesiyle hızla eksiye dönerek günü %1’in üzerinde ekside kapattı.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


ABD borsaları, Avrupa etkisiyle değer kayıplarını arttırarak başladığı günü yeni iPhone5 ve AB liderlerinin krizin çözümü için harekete geçeceği spekülasyonlarıyla toparlanarak yataya yakın seviyelerde tamamladı. İMKB-100 endeksi ise, bu kez yurtdışından pozitif ayrışamayarak yaşadığı kar satışlarıyla günü 67.000 seviyesinin hemen altında kapattı. 67.000’in altındaki kapanış şu an için bir şey ifade etmiyor ve bunu sadece doğal geri çekilme olarak görüyorum. Önemli olan, önümüzdeki 10 günlük zaman zarfı içerisinde yaşanacak dikkate değer haber akışı sonrasında nasıl bir pozisyon alınacağı olacaktır.

JCR’dan da kredi notu artışı beklemeyin…

Dün Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR’dan Türkiye’ye yönelik açıklamalar vardı. Kurumun Türkiye’nin kredi notunun artırımına yönelik bir sinyal vermemesine karşılık Eylül ayı içerisinde açıklama yapacağını belirtmesi ay sonuna doğru yeni bir yalancı bahar yaratabilir.

Hatırlanacağı üzere, önceki hafta da Fitch’den bir takım açıklamalar gelmiş, kredi notu artırımının üç şarta bağlı olduğu ifade edilmişti. Şahsen Fitch’in bahsettiği üç şarttan ancak birinin bu yıl tutma ihtimali olduğunu düşünerek Fitch’in bu yıl Türkiye’nin kredi notunu artırmasını çok zor görüyorum.

Benzer şekilde JCR’dan da bu yıl not artırımı beklemek bence biraz hayalperestlik olur. 2012 içerisinde olası not artırımının ancak ve ancak kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımı baskısı altında kalması neticesinde gerçekleşebileceğini öngörüyorum.

Şimdi sırada Moody’s ve S&P var. Bakalım önümüzdeki günlerde bu kuruluşlar ne diyecek. Bu haftanın en belirgin ve takip edilmesi gereken konularına doğru hızla yol alırken şu ana kadar AB tarafından elle tutulur şekilde olumlu bir açıklama veya karar gelmedi ama Cuma gününe kadar yapılacak toplantıları gözönünde bulundurduğumuzda bu umutlar korunacağını söyleyebilirim. Yarınki Avrupa Merkez Bankası toplantısında Başkan Draghi’nin gerek faiz kararı gerekse sonrasındaki açıklamalarının pozitif bir bekleyişe yol açacağını düşünerek mevcut hisse pozisyonlarının korunmasını tavsiye ediyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Çin ve Avustralya’dan gelen negatif PMI ve büyüme verilerinin ABD vadeli borsalarını -0,3%, Avrupa vadeli borsalarını ise yatayda tutması nedeniyle güne Avrupa’ya benzer şekilde yatayda başlayacağını tahmin ettiğim İMKB-100 endeksinin gözü Avrupa’dan gelecek haberlerde olacaktır. Şu an için negatif bir açıklama beklemiyor olmam ve yarınki Avrupa Merkez Bankası toplantısının beklenti yaratacağı düşüncem nedeniyle bugün çok fazla hareket edilmemesini ve mevcut pozisyonların korunmasını tavsiye ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKSEN, IPEKE, SNGYO, TKFEN, ANACM

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

SISE: Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, haftada en az iki üç yabancı şirketin ‘bizi alın’ talebiyle kendilerine geldiklerini söyledi. (Milliyet)

Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı perakende satışlar açıklanacak
12:30 – (Almanya) 2 yıl vadeli tahvil ihraç edecek
13:45 – (Polonya) Polonya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak
15:30 – (ABD) 2.çeyrek tarım dışı verimlilik (revize) açıklanacak (Beklenti: 1,9%)
16:00 – (Kanada) Kanada Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak
16:45 – (ABD) Ağustos ayı New York ISM İş Aktivitesi Endeksi açıklanacak
xx:xx – (Euro Bölgesi) AB Konseyi Başkanı Rompuy Paris`te Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile görüşecek
xx:xx – (Euro Bölgesi) Troyka raporunu hazırlamak için Atina`ya dönecek

Yazarın Diğer Yazıları