Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

İyimserlik sürüyor ama içi boş...

Yaratılan pembe tablo ile küçük yatırımcılara önemli bir tuzak kuruluyor

Bigpara Haber

Yurtdışı piyasalarda Merkez Bankalarına yönelik devam eden iyimser bekleyiş, düşük tutlan kar beklentileri sonrasında tahminlerden iyi gelen bilançolar, kötüleşmeye devam eden makro verilerin piyasalara müdahale beklentisi yaratması borsaların tutunmasını sağlıyor.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Bu nedenle, muhtemelen Ağustos ayı boyunca bu pozitif beklentileri satın almaya çalışacak olan piyasa oyuncuları borsalarda yükseliş eğiliminin korunmasını sağlayacaktır. Bana göre, yaratılan bu pembe tablo ile küçük yatırımcılara önemli bir tuzak kuruluyor. Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri indirdiğini, tahvil alımına başladığını veya parasal genişlemeye gittiğini varsayalım. Bu kararlar sonrasında global ekonomi sihirli bir el değimiş gibi bir anda düzelecek mi? Tabiki hayır.

Bu kararlar elbette yapısal tedbirlerin alınması için hükümetlere zaman kazandıracaktır ve hükümetlerin elini güçlendirecektir ama şu ana kadar geçen sürede benzer kararlar sonrasında ülkelerin geçen bu zamanı boşa harcadığını ve AB liderlerinin en mühim konularda bile halen anlaşamadığını düşünürsek, yine bir fiyaskoyla karşılaşma ihtimalini yüksek gördüğümü belirtmeliyim.

Geniş perspektifte böylesine karamsar düşünüyor olmama karşılık piyasa oyuncularının global ekonomik iyileşmeye yönelik her haberi kullanarak para kazanma isteği nedeniyle kısa vade için çok pesimist olunmamalıdır. Her ne kadar şu an yurtiçinde pek çok aracı kurum son çıkış sonrasında hedef 70.000 – 72.000 gibi seviyeleri ifade etse de, buna dayanak oluşturan kredi notu artışı bahanesini saçma ve yersiz görmem ve Avrupa’da işlerin kolay kolay düzene girmeyeceğini düşünmem nedenleriyle yeni hisse pozisyonu açılmasını önermiyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Güne Çin’den gelen enflasyon verisinin pozitif etkisiyle hafif alıcılı başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin ilerleyen saatlerde 64.500 – 65.200 aralığında seyredeceğini tahmin ediyor, al – sat yaparken bu destek – direnç seviyelerinin kullanılmasını öneriyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler

SNGYO, TRCAS, ARCLK, PRKME

Seans sonrası açıklanan 2012/06 dönemi bilançoları

ATLAS, AVGYO

Günlük piyasa takvimi

09:00 – (Japonya) Temmuz ayı makine aksamı siparişleri açıklanacak
11:00 – (İtalya) Haziran ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
11:30 – (İngiltere) Haziran ayı toplam ticaret dengesi açıklanacak
12:00 – (Yunanistan) Sanayi üretimi, dış ticaret dengesi, işsizlik oranı açıklanacak
15:30 – (ABD) Haziran ayı dış ticaret dengesi açıklanacak (Beklenti: -47,5 milyar $)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 367.000)
17:00 – (ABD) Haziran ayı toptan stok verileri açıklanacak (Beklenti: 0,3%)

*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları