Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

İtalya`daki tahvil ihaleleri borsalara yön verecek

İtalya`daki tahvil ihaleleri borsalara yön verecek

Bigpara Haber

Yurt içi ve yurt dışı borsalar günü yatayda tamamladı…


Noel tatili sonrasında Avrupa’dan gelen zayıf haber akışı ve ABD’de yayınlanan tüketici güveni, S&P Case Schiller Konut Fiyat Endeksi gibi veriler yurtdışı piyasalara yön verirken, yurtiçinde ise TCMB Başkanı Başçı’nın yaptığı sunum etkili oldu.

TCMB Başkanı’nın açıklamalarının bir ara sınırlı olumlu algılama yaratmasına karşılık bana göre bu söylemler hiç de iç açıcı değildi. Gerek enflasyon hedeflemesine yönelik yaptığı ve beni ikna edemeyen açıklamaları gerekse 2012 yılının daha karışık olacağını belirtmesine karşılık bir defaya mahsus olduğunu belirttiği döviz kuru artışına yönelik çelişki ve 2012 yılının ilk çeyreğindeki yüklü ihalelerin faizleri %10,80 seviyesine, doları da tekrar 1,90’ın üzerine taşıması, yabancı katılımının zayıf olduğu IMKB’ye önce yükseliş – düşüş – yatay hareket yaşattı.

Günün en önemli haberi olan İtalya’daki tahvil ihalesi takip edilmeli…

Bugünün piyasa gündeminde önemli olarak sadece İtalya’nın bugün yapacağı tahvil ihalesi yer alıyor. Herhangi bir makro verinin bulunmamasına bağlı olarak gözlerin İtalya’daki ihaleye çevrilecek olması, Noel tatili sonrasında yılın son günlerinde yapılacak ihalelerden başarılı çıkılması ihtimalini zayıflatıyor. Bu nedenle, dün tekrar %7 seviyesini test eden İtalyan tahvillerinin bugün de benzer bir hareket yapacağını ve bunun da borsaları rahatsız ederek satıcılı bir görünüme neden olacağını düşünüyoruz. Sabah Japonya’da açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinin beklentilerden hayli kötü gelmesinin bölge borsalarına getirdiği satış baskısının vadeli borsalarda da görülmesi nedeniyle IMKB’nin yeni güne 52.400 civarından başlayarak gün boyunca bu satış baskısını yaşayacağını tahmin ediyoruz. Gösterge endeks şayet 52.000 – 52.100 seviyelerindeki desteğini kırmazsa hisse pozisyonları korunmalı görüşümüzü bugün de sürdürüyoruz.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:

ISFIN, TOASO, BANVT, NETAS, TRGYO, AKSEN

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:

DESA (Olası etki: Sınırlı Pozitif): DESA`nın yönetim kurulu başkanı Melih Çelet, Bir Alman yatırım fonu bizimle ilgileniyor. Büyük ortak olmamız şart değil. Halka açık kısımdan pay alabilirler, hisselerimizin bir kısmını satabiliriz. dedi. (Zaman)

Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (İtalya) 2013 vadeli tahvil ihalesi yapılacak
13:30 – (Türkiye) Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yapılacak
17:30 – (ABD) Haftalık petrol stok verileri açıklanacak

Yazarın Diğer Yazıları