Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

İtalya ve şirket bilançoları yeni korku nedeni olabilir

62.400 seviyesinin altına gerileme yaşanırsa, bu durum zayıflık olarak adlandırılmalı ve yeni pozisyon açarken bir kez daha düşünülmeli

Bigpara Haber

İtalya’nın kredi notunun Moody’s tarafından iki kademe birden düşürülmesine karşılık Çin’de yayınlanan büyüme verisinin tahminlere paralel gelmesi, yatırımcılarda daha fazla parasal genişleme beklentisi yaratması ve ABD borsalarının günün ikinci yarısından itibaren toparlanma hareketi sergilemesi, Avrupa borsaları ve İMKB’nin bugüne pozitif bir başlangıç yapacağını gösteriyor. Buna karşılık, Moody’s’in not indiriminde söylediği “kısa vadeli ekonomik görünüm kötüleşiyor” ifadesine dikkat edilmeli.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Bundan iki üç gün kadar önce de İtalya Başbakanı Monti’nin “İtalya’nın ESM fonlarından yararlanabileceği gözardı edilmiyor” tarzındaki söylemi İtalya’nın gittikçe kötüleştiğini gösterirken, bu durum ilerleyen haftalarda borsalarda bu defa İtalya kaynaklı yeni bir satış dalgasının yaşanabileceğini gösteriyor. Son günlerde artmakta ve birikmekte olduğunu gördüğümüz negatif haberlerin (global ekonomik yavaşlama, önemli ülkelerin büyüme tahminlerinin aşağı çekilmesi, şirketlerin 2012 kar tahminlerini düşürmesi, libor skandalı, yatırımcı güveninin azalması vs) ilerleyen haftalarda kar satışı yönünde kullanılma ihtimalini artırması nedeniyle, halen yeni pozisyon açılmasından yana değilim. Hatta her 63.000 – 63.500 aralığının hisse azaltımı için kullanılmaya devam edilmesinden yanayım. Bugün saat 14:00 – 15:00 arasında ABD’de JP Morgan ve Wells Fargo gibi iki önemli bankanın bilançosu açıklanacak ve bu veriler piyasalara yön verecek. Analistler JP Morgan’da kar düşüşü, Wells Fargo’da ise kar artışı bekliyor. Ayrıca, ilerleyen saatlerde de ÜFE ve tüketici güveni verileri yayınlanacak. Tüm bu verilere yönelik beklentilerin net bir yön tayininde bulunmamasına bağlı olarak saat 14:00 sonrasında piyasaların datalara duyarlı şekilde karışık seyredeceğini düşünüyorum. Özellikle gelecek hafta yoğunlaşacak bilanço açıklamalarından (Intel, Coca-Cola, J&J, Amex, BofA, IBM, Travelers, Verizon, Microsoft, GE) yatırımcıların rahatsız olacağını ve tatmin olmayacağını öngörerek bu dönemde hisse artırmaktan ziyade azaltmada fayda olduğunu düşünüyor ve bu kapsamda da Sat – Al stratejisinin uygulanmasını tavsiye ediyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Çin’in yeni parasal teşviklere gideceği beklentisi ve büyüme verisinin beklentilere paralel gelmesinin getirdiği rahatlamayla güne 62.500 civarından başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin ilerleyen saatlerde kar satışları ile karşılaşmasını saat 14:00’den sonra da bilançolar ve makro verilerle hareket etmesini bekliyorum. Şayet artı başlangıcın ardından tekrar 62.400 seviyesinin altına gerileme yaşanırsa, bu durum zayıflık olarak adlandırılmalı ve yeni pozisyon açarken bir kez daha düşünülmelidir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AYGAZ, AKGRT, EREGL, ITTFH

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

TUPRS: Rekabet Kurulu, Türkiye Petrol Rafinerileri (TÜPRAŞ) ile Opet Petrolcülük hakkında, Rekabet Kanunu’nun 4 ve 6’ncı maddelerinin ihlal edilip edilmediğin belirlenmesi amacıyla soruşturma açtı ve savunma talep etti.

SAMAT: Saray Matbaacılık, kriz nedeniyle iflasa sürüklenen Slovenyalı kağıt firması Radece Papir`i almaya hazırlanıyor. Radece`nin iflas birimi yöneticisi Borut Soklic, son teklif verme süresinin dolduğunu ve Saray Matbaacılık`ın 15 milyon euro ile en uygun teklifte bulunduğunu söyledi. (Sabah)

Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (İngiltere) Mayıs ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
14:00 – (ABD) JP Morgan’ın bilançosu açıklanacak (Beklenti: 0,76 $)
15:00 – (ABD) Wells Fargo’nun bilançosu açıklanacak (Beklenti: 0,81 $)
15:30 – (ABD) Haziran ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE -0,4%; çekirdek ÜFE 0,2%)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 73,5)

Yazarın Diğer Yazıları