Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

İşte hacimli yükselen hisseler

Bigpara Haber

Portekiz ve ISM Hizmet verisi düne yön verdi…


Önceki gün akşam Moody’s tarafından Portekiz’in kredi notunun dört basamak birden düşürülerek yatırım yapılabilir seviyenin altına çekilmesinin dün borsalarda fiyatlandırılması, bu durumun euro / dolar paritesini 1.43’e doğru geriletmesi ve ABD’de açıklanan ISM hizmet endeksinin de diğer verilerde olduğu gibi düşüşünü sürdürerek beklentilerin altında kalması, dün ABD ve Avrupa borsalarının karışık kapanışlar yapmasına neden oldu.
 
Dünkü desteklerin kırılması yatırımcılardaki güvensizliğin göstergesi…
Yurtdışı borsaların düne sakin ve temkinli başlamasına karşılık IMKB’de gördüğümüz satış isteği kaç zamandır söylediğimiz “yabancı yatırımcılardaki güvensizliğin, tedirginliğin” bir göstergesi olarak ön plana çıkıyor. Bu nedenle, çok da satış gerektirmeyen bir günde hemen ve hızlıca 63.800 ve 63.300 desteklerinin altına inilmesi, önümüzdeki günlerde endeksin 64.450 puan seviyesindeki 100 günlük ortalamasının üzerine çıkmakta ne kadar zorlanacağını, buna karşılık aşağı yönde meyilin daha ağırlıklı olduğunu gösteriyor.
 
Bugünün veri akışı: Avrupa ve İngiltere MB’larının faiz kararları ile ABD’deki ADP ve işsizlik maaş başvuruları…

Bugün Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararının açıklanacak olması, AMB’nin geçen ayki toplantısında faizleri artıracağının sinyalini vermesi, gün içinde paritelerde euro’nun güçlenebileceğini ortaya koyarken, bu durum emtia fiyatları üzerinde satış baskısı yaratabilir. Buna karşılık ABD’de açıklanacak, yarınki tarım dışı istihdam verisi öncesinde önemli bir öncü gösterge olarak yorumlanacak olan ADP özel sektör istihdam verisi ile haftalık işsizlik maaş başvuruları (Beklenti: 420.000, Önceki: 428.000) paritelerde yeni bir denge oluşturacaktır. Bu nedenle, özellikle günün ikinci yarısına yön verecek bu gelişmeler takip edilmelidir.

Bugünü olumlu görüyor ve 63.000’in altına inilmediği takdirde hisse pozisyonlarının korunmasını öneriyoruz…

Dün IMKB-100 endeksinin 63.300’ün üzerinde kalamaması teknik açıdan zayıf bir görüntü oluşturmuş olsa da, gerek ABD borsalarının gün sonunu artıda tamamlaması, gerekse vadeli borsaların bugüne %0.4 civarında artıda başlaması, IMKB’nin 63.300 direncinin üzerinde güne başlayacağını gösteriyor. Bu kapsamda, gün içinde 63.000 seviyesinin aşağı yönde kırılması halinde sat-al stratejisine geçilmelidir. Buna karşılık, bugünün nispeten pozitif bir tonda tamamlanacağını düşünmemiz sebebiyle mevcut hisse pozisyonlarının korunmasını tavsiye ediyoruz.

Hacimli yükselen hisseler: AYGAZ, ECILC, AGYO

Yazarın Diğer Yazıları