Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

İspanya`ya rağmen yatay bir açılış olacak

Bigpara Haber

İspanya’ya rağmen yatay bir açılış olacak…


S&P’nin zayıf büyüme, sıkı mali şartlar, yüksek özel sektör borç yükünü işaret ederek İspanya’nın uzun vadeli kredi notunu AA’dan AA-‘ye düşürerek görünümünü de negatif olarak belirlemesi, bu sabah Asya Pasifik borsalarında satış baskısı yaratıyor. Uzakdoğu’da verilen bu negatif tepkiye karşılık Avrupa ve ABD borsalarının bu yönde hareket etmeyeceği vadeli borsaların seyrinden görülüyor. Bu nedenle, şu an için İspanya’nın kredi notu düşürüldü diyerek aşırı pesimistliğe kapılmayı gerekli görmüyoruz. Aksine, 3 Kasım tarihine kadar gerek Merkel – Sarkozy’den Avrupa borç krizinin çözümüne yönelik yapılması beklenen açıklamalar gerekse G20 zirvesinde bu problemlerin halledilmesi yönünde geleceği düşünülen pozitif yorumlar iyimser olmayı gerektirebilir.

Bugünkü beklentimiz…

Bugünün piyasa gündemine baktığımızda, gün içinde perakende satışlar, tüketici güveni gibi önemli makro veriler olduğunu görmekteyiz ve bu datalara ilişkin beklentilerin de olumlu tarafta yer alması, İspanya’nın kredi notunun düşürülmesine rağmen vadeli borsaların bu duruma tepkisiz kalması IMKB’nin güne 58.600 civarından (yatay) başlayacağını gösteriyor. Aşağıdaki grafikte, ay başından bu yana IMKB’deki yabancı payı ile endeksin seyri görülüyor. Önceki haftalarda yabancı payı endeks yükseldiğinde gerileme kaydederken, bu defa paralel bir görüntü arz etmesi nispeten olumlu karşılanmalı ve birkaç haftalık periyot için temkinli iyimser olunmalıdır.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler:

AKSEN, TRCAS, ANSGR, TRGYO, BIZIM

Günlük piyasa takvimi:

11:00 – (Türkiye) Maliye Bakanlığı Eylül ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak
14:30 – (Türkiye) Merkez sağ lideri Berlusconi hükümetinin güven oylaması yapılacak
15:30 – (ABD) Eylül ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: 0.8%, Önceki: 0.0%)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 60.0, Önceki: 59.4)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı işletme stokları-satışları açıklanacak (Beklenti: 0.4%, Önceki: 0.4%)
xx:xx – (G20) G20 Maliye Bakanları toplanacak

Dün neler oldu?

Bankalara ilişkin sıkıntılar ve kar isteği Avrupa borsalarını %1 geriletti…
Avrupalı bankaların yeni sermaye bulması yerine küçülmeye gideceğine yönelik gelen haberler, Fitch’in 4 Avrupa bankasının notu düşürmesi, 8 bankanın notunu da olası bir indirim için izlemeye alması, 4 Ekim’den beri yaşanan yükselişin getirdiği kar realizasyonu isteği dün Avrupa borsalarında %1 civarında düşüşe neden oldu. Beklentilerden iyi gelen işsizlik maaş başvuruları, JP Morgan ve Google’ın karına karşılık Avrupa borsalarındaki satıcılı görünümün yarattığı baskı ve JP Morgan’ın kar hariç bilanço detaylarının beğenilmemesi ABD borsalarında Avrupa’dan daha iyi performans göstermesine yol açtı.

Yazarın Diğer Yazıları